Dobânzile la creditele în lei încep să crească, în loc să scadă pentru încurajarea economiei

Deşi clamează că trebuie relansată economia, bancherii dau înapoi când e să ieftinească banii.

Faţă de începutul lunii mai, dobânzile ROBOR la trei şi şase luni folosite ca referinţă la creditarea în lei au urcat în cursul lui iunie cu peste un punct procentual, instalându-se la 7 -7,5% pe an şi rămânând acolo şi în prima jumătate din iulie, când multe bănci actualizează costul creditelor legate de indicii pieţei monetare.

Oricum, unele bănci actualizează referinţele doar semestrial, informează Ziarul Financiar. BCR a folosit în iunie indicele ROBOR la 3 luni de 10,65% publicat de BNR pentru 31 decembrie 2009. Altele au operat deja în luna iunie creşteri de dobâdă la creditele în lei.

La ora actuală băncile nu vând credite şi din această cauză au redus personalul. Sunt sume imense de bani care ar trebui folosite pentru impulsionarea consumului, mai ales pentru firmele mici sau pentru start-up-uri. Cea mai mare problemă este la creditele în lei, unde dobânzile sunt foarte ridicate, în timp ce la cele în euro evoluţia cursului este un pericol”, spune Marcel Bărbuţ, proprietarul producătorului de materiale de construcţii AdePlast.

Băncile au abandonat chiar şi promoţiile prin care în aprilie -mai începuseră să testeze interesul clienţilor persoane fizice pentru noi credite.

Citește și
1 Comentariu
  1. Pariuri sportive spune

    Nu stiu ce se intamla cu aceste banci dar eu asa am inteles ca trebuie sa reduca dobanziile ,si unele banci au si facut_o.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata