Dolarul în creştere scumpeşte coşul zilnic al românilor

– Faptul ca dolarul a castigat teren in fata euro se vede deja in preturile mai multor produse din cosul de consum.

Printre produsele care s-au scumpit sunt tricotajele, citricele, graul sau conservele de peste, importate pe dolari din afara UE. Lista s-ar putea mari si cu produsele electronice, care ar putea cunoaste scumpiri considerabile, de pana la 15%, daca tendinta va continua.

Tricotajele, aduse de regula din China, citricele si alte fructe meridionale, importate din Turcia, graul importat din Rusia si Ucraina) sau conservele de peste si asa-numitele „fructe de mare”, toate se platesc in dolari, astfel ca preturile acestora sunt direct influentate de cursul monedei americane.

Deprecierea cu peste 17% a leului fata de dolar, in perioada ianuarie-iunie 2010, a dus la scumpiri semnificative ale acestor produse, scrie Adevarul.

Tot in dolari sunt exprimate si cotatiile titeiului, care influenteaza preturile in intreaga gama a produselor energetice.

Toate produsele IT&C ar putea fi influentate de aprecierea dolarului. Pe termen scurt tin de evolutia paritatii dolar/euro, iar pe o perioada mai lunga, de peste sase luni si de cresterea preturilor la materiile prime”, sustine Dragos Salamac, team leader BenQ pentru Romania.

Cresteri se vor inregistra atat la preturile produselor care vin din Asia, dar si la cele importate din Europa.

„Daca in cazul electronicelor produse in Europa putem vorbi de o influenta mai mica, iar pretul poate creste cu un procentaj cuprins intre 5% si 10%, in cadrul produselor importate exclusiv din Asia putem vorbi de cresteri si de peste 15%”, explica el.

Potrivit datelor INS, scumpiri in primele cinci luni s-au inregistrat la conserve de legume-6,31%, articole medicale-5,69%, citrice-3,77%, specialitati de panificatie- 0,56%, tricotaje si tesaturi -0,48%, ceasuri, aparate video 0,52%, articole sportive 0,51% si conserve de peste 0,35%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata