Donaţiile pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului” se vor putea face şi prin SMS şi teledon

Donaţiile în campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului” de Constantin Brâncuşi se vor putea face şi prin SMS, dar şi prin campanii de tip teledon, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, vineri, 27 mai, într-un briefing la Palatul Victoria.

În acest sens, Guvernul a adoptat vineri o ordonanţă de urgenţă pentru completarea OUG nr. 10 din 30 martie 2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil.

„În ordonanţa pe care Guvernul a aprobat-o astăzi creăm mecanismele de colectare şi de colaborare cu persoane juridice interesate pentru a sprijini această acţiune. Conform modificărilor pe care le-am aprobat astăzi, Guvernul, prin Ministerul Culturii, poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea de fonduri, poate stabili în mod expres modalităţi de colectare a fondurilor şi termenele până la care banii pot fi viraţi în conturile ministerului şi, de asemenea, în baza aceloraşi contracte, aceste persoane juridice de drept privat vor suporta integral, din fonduri proprii, toate cheltuielile necesare pentru colectarea donaţiilor, având responsabilitatea integrală pentru gestionarea sumelor până la virarea acestora. Pe scurt, este vorba de crearea mecanismelor pentru ca procesul de donaţie să poată avea loc şi prin SMS-uri şi prin campanii de donaţie de tip teledon. Nu avem acest cadru legal în momentul acesta, pentru o instituţie a statului. L-am creat în acest moment”, a explicat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a invitat televiziunile să sprijine campania pentru „Cuminţenia Pământului”.

„Mă adresez televiziunilor, dacă pot, să sprijine această campanie şi (…) să organizeze teledonuri. Le vom asigura sigur tot sprijinul necesar, atât cât putem şi cât putem contribui şi noi la această campanie. Dar suntem desigur interesaţi de o coparticipare şi de sprijinul pe care fiecare televiziune în parte îl poate asigura pentru o campanie de teledon, de exemplu acestui proces care ţine până la urmă de consolidarea patrimoniului naţional”, a afirmat Suciu.

Acesta a precizat că urmează să fie încheiate acorduri cu toţi operatorii de telefonie mobilă, pentru a putea fi făcute donaţii prin SMS.

„Nu s-au încheiat acordurile pentru simplul motiv că nu aveam cadrul legal. Am încercat să găsim o formulă de a avea aceste acorduri şi intenţia (…) era de a avea cu toţi operatorii de SMS acest acord, dar ne trebuia acest cadru legal pentru donaţiile pe SMS, de aceea am adoptat ordonanţă de urgenţă”, a spus Dan Suciu.

Potrivit acestuia, numerele de telefon la care se vor putea face donaţii vor fi anunţate într-o săptămână.

„Probabil într-o săptămână, încercăm să o facem cât mai repede pentru că e în interesul nostru să facem cât mai repede acest anunţ. În momentul respectiv afişăm şi la campania propriu-zisă care a început, campania de publicitate, şi numerele respective, le vom promova intens”, a menţionat Suciu.

Acesta a precizat că, cel mai probabil, în cazul sumelor donate prin SMS se va merge pe practica tradiţională.

„În acest moment, site-ul (campaniei — n.r.) este funcţional, se poate dona orice sumă pe (…) www.brancusiealmeu.ro (…) printr-o procedură simplă (…). Pe SMS vor fi sume probabil tradiţionale, pentru că deja există o practică pe metodologia respectivă de donaţie şi cred că vom merge şi noi pe această practică de donaţie (…) 2-4-8 sau 10 euro”, a explicat Dan Suciu.

Întrebat cum vor fi returnaţi banii donaţi prin SMS, dacă în urma campaniei nu se vor strânge sumele necesare pentru achiziţionarea operei „Cuminţenia Pământului”, Suciu a răspuns: „Noi plecăm de la premisa că strângem banii respectivi, de aceea facem toate mecanismele şi stabilim toate motoarele de strângere a fondurilor. (…) Să plecăm de la premisa că strângem banii — de aceea facem această campanie — şi să arătăm această solidaritate naţională faţă de un bun public care intră în patrimoniul cultural al României şi (…) al nimănui altcuiva”.

Dan Suciu nu a dat detalii despre sumele colectate până în prezent în cadrul campaniei, precizând că urmează să fie făcute publice săptămâna viitoare.

„Luni avem o conferinţă de presă prin care avem o lansare (…) formală a campaniei. (…) Încercăm să avem şi participarea premierului„, a adăugat Suciu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata