Dosarul de corupţie a lui Dan Voiculescu privind ICA se judecă la ÎCCJ

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) iau în discuţie vineri (5 martie 2010) dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din Bucureşti în care Dan Voiculescu este acuzat de fapte de corupţie.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti şi-au declinat, pe 3 martie 2009, în favoarea ÎCCJ competenţa de a judeca dosarul privind privatizarea ICA din Bucureşti. Tribunalul Bucureşti a decis că nu are competenţa de a judeca acest dosar, deoarece Dan Voiculescu, unul dintre cei 13 inculpaţi, este parlamentar, astfel încât procesul se va muta la ÎCCJ.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC „Bioprod” SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut, în sarcina acestuia, infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni fiind săvârşite în formă continuată.

În proces, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă, cu suma de 222.222.264 lei (echivalentul a 60.482.615 euro), reprezentând prejudiciul efectiv cauzat, în sumă de 7.796.198 euro, la care se adaugă şi folosul de care a fost lipsită partea civilă, în sumă de 52.686.417 euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006. Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi bancare şi a unui imobil din Bucureşti al lui Dan Voiculescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata