Dosarul privatizărilor strategice: Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy vor fi judecaţi sub control judiciar

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv miercuri, 15 octombrie, ca foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy să fie judecați sub control judiciar în dosarul privatizărilor strategice.

Aceeași decizie a fost luată și în cazul lui Mihai Radu Donciu și Mihai Dorinel Mucea.

Măsura a fost luată de instanță pentru a preîntâmpina plecarea acestora din țară înainte de judecarea ultimului termen al dosarului, stabilit pentru 26 noiembrie, și după ce un alt inculpat, Gabor Kerekes, a părăsit țara fără încuviințarea magistraților.

De altfel, instanța a dispus arestarea în lipsă a lui Gabor Kerekes, urmând ca pe numele lui să fie emis un mandat internațional de arestare.

La termenul de miercuri al procesului, președintele completului de judecată care se ocupă de acest dosar, Ionuț Matei, a declarat că la instanță a fost primit un mail, prin care Gabor Kerekes a anunțat că a plecat în Germania.

Gabor Kerekes se afla sub control judiciar iar printre interdicțiile impuse era și aceea de a nu părăsi teritoriul României fără încuviințarea magistraților.

„Uitați, domnul inculpat ne trimite din Germania un mail prin care ne spune la mișto: pa, pa!”, s-a adresat judecătorul Ionuț Matei către avocatul lui Gabor Kerekes.

În consecință, judecătorul a pus în discuție din oficiu dacă se impune emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Gabor Kerekes.

De asemenea, instanța va solicita Ministerului de Interne să spună cine este vinovat de plecarea lui Gabor Kerekes din țară, având în vedere că acesta era dat în consemn la frontieră.

În decembrie 2013, fostul ministru al Economiei Codruț Șereș a fost condamnat de Înalta Curte la șase ani închisoare cu executare în dosarul privatizărilor strategice iar fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Zsolt Nagy, la cinci ani de detenție.

Șereș a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional și șase ani închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, urmând ca el să execute pedeapsa cea mai grea, de șase ani.

Zsolt Nagy a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru aderare la un grup infracțional.

Alte condamnări: Michal Susak (cetățean ceh) — 10 ani închisoare (patru ani și zece luni pentru inițierea unui grup infracțional transnațional și zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj); Mircea Călin Flore (senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetățean româno-englez) — 9,6 ani închisoare (patru ani și zece luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional transnațional și nouă ani și șase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj).

Consultantul internațional Vadim Benyatov a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru spionaj iar Stamen Stanchev a primit pedeapsa cea mai mare din acest dosar, 11 ani de închisoare.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a primit șapte ani de închisoare, Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, a fost condamnat la șase ani de închisoare, Gabor Kerekes — cinci ani de închisoare iar cetățeanul turc Mustafa Oral a fost condamnat la cinci ani închisoare.

În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy, acuzați de aderare la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional și trădare prin transmitere de secrete.

Acuzațiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA București și SC Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanță în vederea privatizării SN Radiocomunicații SA.

De asemenea, ei sunt acuzați și în legătură cu adjudecarea licitației pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Română, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la Romtelecom. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata