Dr. Mihălţan, în cazul prevederilor de obţinere a permisului de persoanele cu apnee: Vor exista probleme de funcţionare

Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, consideră că intrarea în vigoare a prevederilor privind obținerea permisului de conducere de către persoanele cu suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv ar putea crea o serie de probleme.

”Este clar că va fi o discrepanță mare, care va pune multe probleme de funcționare între ceea ce înseamnă aplicarea legii și oferta pe care o putem face noi din punct de vedere al diagnosticului și asistenței acestor pacienți”, a spus Mihălțan, la o conferință de presă.

El este de părere că s-ar crea o presiune asupra cabinetelor de poligrafie.

„În momentul în care va intra (în vigoare n.r.) legea, dacă se va impune acest tip de investigație în cabinetele de poligrafie, ele vor fi depășite și, sub această presiune, nu vor rezista, pentru că sunt încă foarte puține, deoarece estimările sunt în jur de 200.000 de oameni care vor solicita aceste servicii”, a spus președintele Societății Române de Pneumologie.

El a menționat și un alt aspect care ar putea crea probleme.

„După ce depistăm acest sindrom de apnee în somn, tratamentul se face cu un aparat care, la ora actuală, nu este compensat de Casa de Asigurări și în toate țările se știe că orice tip de șofer nu va primi din nou aprobarea de a conduce decât după ce se verifică dacă este compliant la această terapie, dacă are câteva luni de terapie și practic nu mai are niciun simptom generat de această boală”, a declarat Mihălțan.

Medicul a menționat că a propus omologarea acestor aparate.

„Noi am propus autorităților ca doi, trei ani să se omologheze aceste aparate, pentru că ele influențează rata de complianță a pacientului. Am vorbit deja cu factorii din rândul autorităților, am făcut memorii la Ministerul Sănătății, la Casa de Asigurări, la Poliție”, a adăugat Florin Mihălțan.

Candidații la concursul pentru obținerea permisului auto sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere, se arată într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Ca de obicei în România se pune carul înaintea boilor. Ce dacă nu avem infrastructura, noi dam legea și Dumnezeu cu mila. Ce dacă oamenii vor aștepta luni intregi sa le vina rândul, ce dacă se vor da „șpăgi” grase pentru rezolvarea problemei noi dam legea si pe urma ne laudan ca ne-am aliniat cu restu Europei. Nu stiu cum, dar Parlamentul asta de politicieni tâmpiti parca e hotarat sa lucreze numai contra oamenilor care i-au ales si pe urma se mira de ce ii injura lumea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata