Dragnea: Dacă PSD câştigă în toamnă alegerile, este imposibilă impunerea unui premier tehnocrat

Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a exclus, duminică seara, varianta unui premier tehnocrat impus, a unei ‘marionete’, în cazul în care PSD va câştiga alegerile parlamentare.

„Numirea unei marionete, dacă noi vom câştiga alegerile, aşa ceva este imposibil. O relaţie corectă cu preşedintele vreau să o avem şi acum, şi mâine, şi la toamnă, şi la anul, şi anii următori, dar impunerea unui premier este imposibilă. Dacă noi vom câştiga alegerile vom reuşi să facem o majoritate. Acea majoritate va merge la Cotroceni şi va prezenta o propunere de prim-ministru pe care o va susţine. Dacă va veni cu o altă propunere, o vom pica în Parlament şi vom merge din nou cu propunerea noastră şi dacă va veni cu o altă propunere, atunci vom merge la anticipate. Data trecută a fost o situaţie cu totul specială. Ca să stăm în plină iarnă cu un guvern interimar, cu o perioadă de instabilitate, neavând în spate un vot proaspăt al poporului, era greu să mergem pe calea aia. (…) Aşa se face. Parlamentul, partidele se întâlnesc, reuşesc să facă o majoritate. Poate nu o facem noi, o fac ceilalţi, se duc cu propunerea la Cotroceni şi preşedintele ia act de asta, nu poate să nu ţină cont. Și, din câte ştiu eu, preşedintele Iohannis, sper să rămână, în continuare, aşa constituţional cum a spus că vrea să fie, nu cum a fost predecesorul”, a afirmat, duminică, Dragnea într-o emisiune la România TV.

Întrebat despre o posibilă suspendare a şefului statului, Dragnea a spus: „Nu cred că ajungem acolo, pentru că totuşi când poporul se exprimă… Ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie are mult mai multe efecte decât cele care apar acum aşa la prima vedere. Ceea ce va spune poporul, într-un fel sau altul, va trebui să fie respectat. Popoarele nu mai acceptă să nu se ţină cont de ele. Asta nu este o declaraţie războinică. Am şi discutat lucrul ăsta în partid, am discutat şi cu domnul Tăriceanu. Aşa vom proceda pentru că aşa este corect. Noi nu mergem în alegeri să ne batem joc de oameni, să spunem oamenilor ‘votaţi-ne pe noi, pentru că avem un program bun şi aveţi încredere în noi, dar ştiţi, când vom face propunerea de prim-ministru nu o să avem curaj, aşteptăm să ne spună altcineva’. Aşa ceva nu facem. Cu toate riscurile. (…) Nu ajungem la suspendarea preşedintelui pentru că nu va fi cazul. Noi nu avem asta în intenţie, nici acum, nici anul viitor”.

Referindu-se la modificarea Constituţiei pentru a reglementa procedura numirii premierului, Dragnea a explicat: „Era pregătită în proiectul de modificare a Constituţiei, (…) dar cred că anul viitor o să purcedem la modificarea Constituţiei, care să regleze şi această procedură”.

Liviu Dragnea a precizat că PSD nu va fi de acord cu acordarea de puteri sporite şefului statului în noua Constituţie.

„Poate doreşte puteri sporite, dar nu se poate, pentru că noi nu vrem şi cea mai mare parte din populaţie nu vrea. Românii vor echilibru între puteri. Foarte multă putere dusă într-un singur loc nu face bine la sănătate”, a adăugat Dragnea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata