Dragnea: Primarii sunt cei mai îndreptăţiţi să reprezinte comunitatea în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că propunerea legislativă prin care primarii și președinții consiliilor județene sunt reprezentanții de drept ai comunelor, orașelor, municipiilor și județelor în adunările generale ale asociației de dezvoltare intercomunitară este deja adoptată, iar edilii sunt cei mai îndreptățiți să reprezinte comunitatea lor în aceste obiective de interes major.

„Este o lege adoptată de Parlament. Ce putem să facem, să certăm fiecare parlamentar în parte? Parlamentul ăsta, al României, are dreptul la a adopta anumite legi. Așa cum sunt, parlamentarii sunt aleși, au dreptul la opinie, așa au considerat că este corect, comunitățile locale să poată să fie reprezentate în aceste agenții de dezvoltare intercomunitare care sunt foarte importante și în special ne referim la operatorii regionali de apă, să fie reprezentate de cei care, în mod legitim, pot reprezenta comunitățile. Acolo se iau niște decizii vitale pentru fiecare comunitate și anume cele legate de alimentarea cu apă, calitatea apei și prețul apei. Cine poate să fie mai îndreptățit decât primarul să reprezinte comunitatea în aceste subiecte de interes major? Comunitatea a ales un om în care a avut cea mai mare încredere și cred că omul ăla este cel mai îndreptățit să-și spună punctul de vedere al comunității pe care el poate să o reprezinte în acea adunare generală de agenție de dezvoltare intercomunitară, nu vorbim de consiliu de administrație la societăți comerciale de orice fel. Este o situație aparte”, a spus Dragnea la Orăștie, după întâlnirea cu președinții de filiale ale PSD.

El a adăugat că în 2008 Guvernul Tăriceanu a emis o circulară în care recomanda ca primarii să facă parte din acești operatori regionali pentru a se putea lua decizii și a fost un proces foarte dificil să convingă toate primăriile de orașe, în prima fază, ulterior și primăriile de comune, să intre în acești operatori regionali.

„Altfel, am fi pierdut peste un miliard de euro și am fi pierdut toate investițiile care au făcut ca, în foarte multe orașe din România, claritatea apei să crească și pierderile să fie diminuate în mare parte. Eu nu văd cum ar putea să fie un conflict de interese între public și privat. Nu vreau să comentez ce spune ANI sau alte instituții despre această lege, am expus fondul problemei. Inclusiv de la Bruxelles au venit niște adrese care susțineau aceste punct de vedere”, a menționat Dragnea.

Deputații au adoptat marți o propunere legislativă prin care primarii și președinții consiliilor județene sunt reprezentanții de drept ai comunelor, orașelor, municipiilor și județelor în adunările generale ale asociației de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilități publice și își pot delega această calitate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata