Drepturile de autor, deduse cu 20%, în loc de 40%

Cei care primesc drepturi de autor vor beneficia de deductibilitate de numai 20% pentru acestea, iar restul de 80% din această remuneraţie va fi impozitat cu 16%, potrivit modificărilor aduse miercuri (23 iunie 2010) de Guvern, Codului Fiscal, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

În legislaţia încă în vigoare, drepturile de autor sunt deductibile cu 40%. „Drepturile de autor: 20% deductibilitate, deci nu mai aveţi 40%, ca până acum. Poate pentru un sculptor, deductibilitatea de 40% avea sens pentru că discutam despre achiziţionarea unei piese de marmură şi de prelucrarea ei.
Mă întreb, pentru un maşinist, ce achiziţionează cu acel 40%, ca să aibă deducere la salariu, sau, pentru diverşi alţi angajaţi din diverse alte societăţi comerciale din diverse zone de activitate, unde foarte mulţi salariaţi care nu aveau nici un fel de legătură cu actul de creaţie în sine erau plătiţi în acest sistem”, le-a spus Vlădescu jurnaliştilor.

El a arătat că noua ordonanţă de urgenţă instituie obligaţii de plată individuale. „Se plăteşte 16% impozit pe venit, la această sumă rămasă. Deci de la 10%, cât se plătea până acum, o să fie circa 12,8.

După care există o obligaţie de plată a contribuţiilor individuale, deci numai acele plăţi plătite de individ, nu şi cele de societate, o obligaţie de plată a contribuţiilor individuale care se aplică la o sumă care se limitează la cinci salarii medii pe an, aşa cum sunt ele definite prin Legea bugetului, deci nu la întreaga sumă primită, ci numai la o parte limitată din această sumă, în aşa fel încât pe de-o parte taxarea să nu fie excesivă, pe de altă parte fiecare să contribuie atât la sistemul de sănătate cât şi la cel de pensii sau la fondul de şomaj, şi bineînţeles, aceste sisteme la care mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi apelează să fie funcţionale”, a explicat ministrul.

El a justificat noile prevederi şi prin necesitatea ca beneficiarul drepturilor de autor să poată primi pensie publică şi să apeleze la serviciile publice de sănătate, pe lângă necesitatea combaterii evaziunii fiscale.
„Aş vrea să menţionez un element foarte important, pe care mulţi dintre cei care astăzi sunt tineri şi plătesc taxe, îl neglijează, faptul că nu vor fi tineri pe vecie şi la un moment dat va veni momentul când vom apela la sistemul de sănătate, la un anumit moment când va veni clipa când vom avea nevoie să primim pensie.

Din acest punct de vedere contribuţiile la sistemele publice de sănătate şi de pensii sunt nişte contribuţii nu numai obligatorii, dar şi necesare”, a mai spus Vlădescu.
Alte impuneri prevăzute de actul normativ se referă la tichetele de masă şi cele de vacanţă, care vor fi „taxate doar cu 16%, nu şi cu contribuţii, plătiţi de către angajat”, a menţionat ministrul.

De asemenea, dobânzile bancare vor fi impozitate cu 16%, fie că e vorba despre depozite sau conturi curente. Şi veniturile din operaţiuni pe piaţa valutară sau monetară vor fi impozitate cu 16%, însă ţinându-se cont de sistemul venituri-pierderi, de diferenţa dintre pierdere şi câştig, cu raportare şi plată trimestriale, cu decont la finalul anului şi cu posibilitatea recuperării pierderii în următorii şapte ani fiscali, a mai spus Sebastian Vlădescu.

Citește și
1 Comentariu
  1. margareta spune

    Si cum poate beneficia de somaj un pictor sau un scriitor care plateste aceleasi impozite ca un salariat, dar vinde o singura carte (tablou) in 2 ani si nu se incadreaza in ‘cele minim 12 luni de cotizare a CAS si ajutorului de somaj’ prevazute de cei de la AJOFM ? Cum beneficiaza el de concediu de odihna platit ? Dar de concediu medical platit, din moment ce cotizeaza si la CASS ? De la cine isi el concediu ? Iata o scurta lista de ciudatenii rezultata din aceste masuri inexistente in SUA ori UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata