Dulceaţă de vişine fără fierbere, la rece

Fructele verii ne îmbie la orice pas, iar unele gospodine au început deja lucrul la dulcețurile pe care și le doresc în cămară, peste iarnă. În comuna Baru Mare, din județul Hunedoara, Maria Panatie pregătește dulceața de vișine într-un mod special, fără să le fiarbă, iar pentru dulceața de cireșe are un mic secret ce-i conferă apoi un gust special.

‘Fără conservanți, cât mai natural’, acesta este principiul după care își pregătește dulcețurile doamna Maria, una dintre gospodinele cu experiență din comună. Chiar dacă suntem deja în plină vară, în cămara sa mai poți găsi câte un borcan de dulceață de cireșe sau de vișine rămas de anul trecut.

‘Pentru dulceața de vișine, se ia un kilogram de fructe și se pune într-o oală smălțuită, nu mai mare de 7 litri. Se pune un kilogram de vișine la un kilogram de zahăr. Apoi, se amestecă câte zece minute timp de nouă zile. Probabil că trebuie să se dizolve zahărul cât mai bine’, spune Maria Panatie.

Și dulceața de cireșe are un gust special, datorită unui mic ingredient, care se adaugă la final.

Modul de preparare este foarte simplu. Se pun cinci kilograme de cireșe și un kilogram și jumătate de zahăr, după gust.

Se scot sâmburii și se fierbe compoziția. Când este gata, la cinci kilograme de dulceață se toarnă o jumătate de litru de rom. Se pune doar la final, pentru că altfel dulceața își va pierde aroma’, explică gospodina din comuna Baru Mare.

Ea nu folosește conservanți pentru dulcețurile sale. Cu toate acestea, niciun borcan nu prinde mucegai peste iarnă și se mențin așa și vara. Explicația ține de modul de sterilizare a borcanelor.

‘Se curăță și se fierb foarte bine. Se clătesc apoi cu multă apă și se pun la uscat. După ce le-am umplut cu dulceață, borcanele se leagă cu celofan peste care se înfiletează un capac’, conchide Maria Panatie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata