Dumitru: Aplicarea OUG 44/2008 privind înregistrarea producătorilor agricoli ar putea fi amânată

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, consideră că ar putea fi luată decizia de amânare a aplicării ordonanţei 44/2008 privind înregistrarea producătorilor agricoli care desfăşoară activităţi economice, în condiţiile în care actul normativ ar trebui să fie aplicat peste două zile, din 25 aprilie 2010.

„Ordonanţa de Guvern nu a elaborat-o şi aprobat-o guvernul actual, ci guvernul trecut. Principiul ordonanţei este corect, pentru că orice agent care prestează activitate economică trebuie să fie înregistrat, dar noi vom discuta la nivelul Guvernului.

Am avut o discuţie şi cu primul – ministru, să vedem dacă menţinem data de intrare în vigoare sau vom lua o decizie de amânare a aplicării acestei ordonanţe”, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Acesta a precizat că măsura face parte din obiectivul Guvernului de a fiscaliza sectorul agricol, cel mai puţin fiscalizat, şi de a reduce evaziunea fiscală.

„După o analiză recentă pe care am realizat-o, avem semnale că există ferme foarte mari, de sute de hectare, care sunt persoane fizice şi primesc subvenţii, ceea ce nu se întâmplă nicăieri în Europa. Sunt două lucruri diferite: noi acordăm subvenţii naţionale numai celor care sunt înregistraţi, în schimb toţi fermierii din România primesc subvenţii europene.

Deci, inclusiv cei care nu sunt înregistraţi primesc subvenţii europene”, a menţionat Dumitru.
Potrivit oficialului MADR, scopul ministerului este de a fiscaliza întreg sectorul, mai ales fermele mari, care produc comercial.

„Scopul nostru este ca aceste ferme mari, care produc comercial, să fie înregistrate, să plătească impozite, să primească ajutoare financiare de la stat, dar să contribuie şi ele la bugetul de stat”, a precizat el.

În ceea ce priveşte estimările privind scăderea pieţei negre prin aplicarea acestei măsuri, Dumitru a precizat că acest lucru va fi făcut numai după aplicarea măsurii.

„Deocamdată, nu am estimat cu cât va scădea piaţa neagră, dar vom face o evaluare după aplicarea măsurii şi atunci vom putea spune exact dacă a avut efect sau nu. Şi atunci vom face şi corecţiile necesare. Există anumite estimări despre evaziunea fiscală la ora actuală, dar nu vreau să mă pronunţ în momentul de faţă”, a mai adăugat şeful de la Agricultură.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, obligativitatea înregistrării producătorilor agricoli la Registrul Comerţului, conform OUG 44/2008, se adresează doar celor interesaţi în a obţine sprijin financiar din bugetul naţional şi nu ţăranilor care vând în pieţe produse agricole obţinute în gospodărie, acest mod de înregistrare fiind unul din criteriile de eligibilitate pentru ajutoarele de stat.

Liderul federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan, a declarat recent că ţăranii nu îşi mai pot vinde produsele în pieţe, din 25 aprilie, dacă nu sunt înregistraţi la Registrul Comerţului.

Potrivit MADR, OUG 44/2008 face parte din strategia Guvernului de reducere a evaziunii fiscale, dar şi de fiscalizare a unui sector economic important, apreciindu-se că în acest moment aproximativ 70 la sută din sectorul agricol este nefiscalizat.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aplică politica Uniunii Europene, care stipulează că nici un producător agricol care nu este plătitor de taxe nu poate primi sprijin financiar. Având în vedere că perioada de graţie se încheie la 25 aprilie 2010, punerea în practică a acestei concepţii este obligatorie, precizează MADR.

„În aceste condiţii, ne exprimăm surprinderea că una din federaţiile importante ale producătorilor agricoli nu susţine o măsură extrem de importantă pentru care şi-a exprimat acordul de-a lungul timpului. OUG 44/2008 pune în practică prevederile Regulamentelor Europene 1857/2005 şi 1798/2006, care se adresează IMM-urilor, însă înregistrarea fermierilor, aşa cum prevede această ordonanţă, a fost soluţia oferită pentru a putea primi în continuare ajutoarele de stat”, precizează reprezentanţii MADR.

Preşedintele Federaţiei Agrostar a solicitat exceptarea micilor producători agricoli de la prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 deoarece producătorul agricol mic nu va mai putea să îşi desfacă producţia în pieţe şi târguri dacă nu este înregistrat la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, „determinându-l astfel să îşi vândă producţia intermediarilor, facilitând profitul uşor al acestora şi sărăcirea ţăranului’.

Federaţia Agrostar consideră că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ar trebui să elaboreze un act normativ prin care să excepteze de la aplicarea prevederilor ordonanţei micii producători agricoli, acest act fiind, de altfel, perfect legal, potrivit articolului 1 din actul normativ ce prevede şi o serie de excepţii, dar care nu se aplică micilor producători agricoli.

Citește și
1 Comentariu
  1. Edu Cristinel spune

    Prin aceasta ordonanta nu se va reduce evaziunea fiscala, ci mai degraba veti descuraja producatorii agricoli si incuraja comerciantii. Oare v-ati gandit ca cei care insala statul sunt comerciantii din piete care au acaparat o mare parte din acest sector si nu producatorul. Niciodata cantitatile vandute de ei la taraba nu reflecta realitatea din documente.
    Prin aceasta tot in taranul roman bateti. dar cum veti face diferanta dintre un mare si mic producator? Aceasta ordonanta dupa parerea mea nu va fi aplicata in scurt timp si nici sub aceasta forma pt. ca nu are o baza solida.
    Oare inscrierea in registrul comertului dureaza numai 3 zile, dintre care 2 sunt nelucratoare?(referitor la momentul aparitiei in mass-media a acestei stiri).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata