BNS: Trebuie găsite soluţii pentru stoparea abuzurilor privind politica salarială

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, consideră că trebuie găsite soluţii pentru stoparea abuzurilor în ceea ce priveşte politica salarială aplicată după implementarea legii salarizării unice.

„Ceea ce anticipam în toamna anului trecut în ceea ce priveşte politica salarială în sectorul public s-a întâmplat. Haosul şi abuzul ne duc într-o varietate de situaţii pentru care va trebui să găsim soluţii nu numai de natură legislativă, ci, mai adânc, la rădăcina răului.
L-am întrebat pe premierul Emil Boc dacă acei indivizi care cu buna ştiinţă ştiau că legea intra în vigoare la 1 ianuarie 2010 şi-au permis să emită decizii abuzive de încadrare salarială”, a spus preşedintele BNS.

Acesta a precizat ca sâmbătă vor continua discuţiile pe salarizarea unitară în sistemul bugetară. „Sper că în perioada imediat următoare să găsim soluţiile necesare pentru eliminarea abuzurilor şi să intrăm în normalitate”, a spus Dumitru Costin.
În urma discuţiilor de vineri, Costin speră ca în cel mult două săptămâni să poată fi făcute modificările necesare pe Legea 188 privind statutul funcţionarilor publici pentru a întări rostul şi rolul funcţionarului public în societatea românească.

Şeful Guvernului, Emil Boc, a afirmat, vineri, după încheierea negocierilor cu sindicaliştii, că problemele apărute la aplicarea salarizării unitare au fost determinate de modul de aplicare a acestei legi la nivel naţional, întrucât fondul de salarii pentru personalul bugetar din noiembrie s-a menţinut în 2010.
„În decembrie, ştiind că se va aplica legea salarizării unitare, unii au inclus în salariu sporuri nerecunoscute prin legile în vigoare, unele fiind prevăzute în anumite contracte colective de muncă sau în anumite sentinţe şi ei cer aplicarea lor pentru 2010 pentru toată perioada anului.

În mod evident, ar rezulta majorarea masei de salarizare. Necazul este că acum avem o aplicare profund inegală şi neunitară a legii. Unii au contracte colective de muncă şi aplică drepturile, iar alţii nu au CCM cu sporuri de izolare, cu sporuri de zâmbet, cu sporuri de întoarcere din concediu şi nu beneficiază de aceste lucruri. Deci, în cadrul aceleiaşi categorii profesionale avem salarii diferite”, a spus premierul.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, la Ministerul Muncii, subiectele aflate în discuţie vizând Legea salarizării unitare şi proiectul de Lege a pensiilor, precum şi salariul minim. La întâlnire au participat miniştrii Finanţelor, Sebastian Vlădescu, cel al Muncii, Mihai Şeitan, şi al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata