Dumitru Iliescu către Hrebenciuc: Sunteţi pe mandat; Pot să mă interesez şi la SRI (stenograme)

Fostul șef al Serviciului de Pază și Protecție, Dumitru Iliescu, îl avertiza, potrivit stenogramelor DNA, pe Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele Camerei Deputaților, că este interceptat și de posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, dar și că poate să se intereseze la Serviciul Român de Informații.

Potrivit documentului, în 13 august 2014, Dumitru Iliescu i-a precizat lui Viorel Hrebenciuc că are posibilitatea reală de a obține informații prin intermediul unui ofițer de poliție judiciară care activează în DNA și care ar gestiona alături de procurori dosare de maxim interes pentru el și în care sunt cercetate persoane cunoscute la nivelul opiniei publice și aflate în cercul relațional al vicepreședintelui Camerei Deputaților.

Totodată, fostul șef SPP i-a mai comunicat că respectivul ofițer de poliție are acces la documentele din dosar, precum și din alte dosare penale de interes, întrucât se află în posesia cheii de la fișetul procurorului de caz, apreciind însă că este riscant ca ofițerul de poliție să scoată fizic acte pe care să i le pună la dispoziție, deoarece ar genera suspiciuni în rândul colegilor.

„Dumitru Iliescu: (Vorbesc în șoaptă — n.n.) V-am spus că dumneavoastră sunteți pe mandat.

Viorel Hrebenciuc: Mh! Da.

Dumitru Iliescu: Pur și simplu asta e tot ce am aflat.

Viorel Hrebenciuc: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

Dumitru Iliescu: Nu știu, nu m-am băgat mai mult și vă spun și de ce. El a spus de ce: Domnule, dacă pun întrebări, șefa mea știe, că a văzut la mine în bibliotecă, în sufragerie, și știe.

Viorel Hrebenciuc: Corect, corect! Da, da, da.

Dumitru Iliescu: Și zice: Dacă mă apuc acum să întreb …

Viorel Hrebenciuc: El unde e acum, că am și uitat?

Dumitru Iliescu: El este acum la sectorul de poliție judiciară și lucrează pe partea judiciară și pe partea de DNA.

Viorel Hrebenciuc: Mh!

Dumitru Iliescu: Mi-a spus: Domnule, lucrez la…

Viorel Hrebenciuc: În sfârșit, nu contează!

Dumitru Iliescu: Și a venit cu informația asta, știa și de Ponta, și de toți. Știa cine are dosare, știa de cei special urmăriți ș.a.m.d.

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Știa de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta și mandatele pe care să le ia.

Viorel Hrebenciuc: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?

Dumitru Iliescu: Mandatul se dă în general pe șase luni de zile.

Viorel Hrebenciuc: Șase luni? Deci sunt încă pe mandat.

Dumitru Iliescu: Dacă este un mandat pe siguranță națională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, nașule.

Viorel Hrebenciuc: Păi, la mine se prelungește în mod sigur.

Dumitru Iliescu: Pot să-1 dea și pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-1 dea și pe trei luni, și pe șase luni, și pe un an, dar, de regulă, se dă pentru șase luni de zile.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: (Vorbește în șoaptă — n.n.) Și el mi-a spus: Nu știu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit și alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se
documenteze, i-am zis: Documentează-te, vezi și tu dacă poți să afli mai multe.

Viorel Hrebenciuc: Nu, nu.

Dumitru Iliescu: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu știa ce să facă.

Viorel Hrebenciuc: Corect! Nu, nu, să nu facă niciun pas din ăsta care să-1 miște acum, Doamne ferește, că îl am pe conștiință pe urmă.

(…)

Dumitru Iliescu: Da, deci el a văzut, o fi știut el că e de la SRI, că nu e de la SRI? El a spus că a văzut tabelul de la DNA, o fi fost și la SRI, dar așa a văzut acolo.

Viorel Hrebenciuc: Nu contează!

Dumitru Iliescu: Însă el mi-a spus că a văzut pe tabel asta. Eu dacă am fost plecat, pe urmă a venit și problema asta, am fost atât de bulversat, că nu am mai putut să mă văd cu ei și să văd despre ce este vorba legat de dumneavoastră.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Acum să vedem despre ce este vorba. Pot să mă interesez și la SRI (vorbește în șoaptă — n.n.), pot să mă documentez și la DNA.

Viorel Hrebenciuc: Mh!

Dumitru Iliescu: Pot să mă interesez. Dacă vreți, pot să vă dau.

Viorel Hrebenciuc: Nu-mi dați, nu știu dacă are rost. Eu acum îmi explic de ce nu îmi răspunde Marius la telefon. El mi-a trimis felicitări, totul, e foarte corect. Bine, a și fost plecat cu americanii, a venit, nu a venit, p … mă-si! Eu am pus-o și eu pe chestii din astea.

Dumitru Iliescu: Vă spun că așa e sută la sută, garantat.

Viorel Hrebenciuc: Da, nu, nu. Eu am pus-o pe chestii din astea, că el nu îmi răspunde.

(…)

Dumitru Iliescu: Ce se întâmplă? De ce a venit puțin speriat la mine atunci? A fost o discuție cu procuroarea și procuroarea a întrebat la ce e … Știți că v-am zis de atunci, că l-am ajutat pe soțul ei într-o perioadă.

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Și văzând chestia asta el a rămas blocat. El a crezut inițial că dosarul ăla e al dumneavoastră acolo.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Și pe urmă și-a dat seama că, de fapt, erau mai mulți în dosarul respectiv și erați și dumneavoastră printre ei.

(…)

Dumitru Iliescu: Acum a rămas prietena lui.

Viorel Hrebenciuc: Nu mă deranjează.

Dumitru Iliescu: El e un tip din ăsta foarte corect, muncește mult.

Viorel Hrebenciuc: Foarte bine!

Dumitru Iliescu: Nu se lasă până nu termină materialul.

Viorel Hrebenciuc: Foarte bine!

Dumitru Iliescu: Și ea are nevoie, că sunt cauzele ei, dar ea probabil, știind, că e o relație între noi și dumneavoastră, nu i-a dat dosarul.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ține dosarele în fișet. El le ține acolo, are cheia de la fișetul ei.

Viorel Hrebenciuc: Perfect!

Dumitru Iliescu: El le pune în ordine, el le cercetează, el e conexiunea cu poliția pentru diverse acte.

Viorel Hrebenciuc: Frumos, bravo lui! Excelent!

Dumitru Iliescu: Asta e!

Viorel Hrebenciuc: Singurul lucru, să stea liniștit după aia.

Dumitru Iliescu: Eu v-am spus exact așa cum e. Nu pot să vă spun ceea ce nu știu, nu cunosc. De fapt, să vă spun sincer, am vrut să vin să mă văd cu dumneavoastră numai pentru treaba asta.

Viorel Hrebenciuc: Haideți să ne vedem puțin mai des, așa, cam la două, trei săptămâni. Eu sper ca până după mijlocul lui septembrie, încolo, să mă reglez puțin, așa că sunt și eu pe aici, dar din toate părțile vin …

Dumitru Iliescu: Da, știu.

Viorel Hrebenciuc: Dar din toate părțile vin și chestiuni care trebuie să se întâmple”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata