Personalul şi salariile din structurile MADR vor fi reduse cu circa 20-25 %

Personalul din structurile Ministerului Agriculturii şi salariile acestora vor fi reduse cu circa 20-25 la sută, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, într-o conferinţă de presă.

„Am tăiat 25 % din cheltuielile materiale încă de săptămâna trecută şi mai tăiem 25 % din personal, cât să ne încadrăm în nişte cheltuieli bugetare care să ne permită să funcţionăm eficient şi să păstrăm acel personal capabil să îşi îndeplinească bine sarcinile care rezultă dintr-o structură eficientă”, a precizat Dumitru.

Acesta a subliniat că de această măsură este vizat tot personalul din structurile MADR .

„Vom face noua organigramă, în care vom stabili ce număr de personal va rămâne şi, în funcţie de asta, vom mai stabili şi funcţiile de conducere şi de demnitari’, a spus Dumitru.

În prezent, MADR are trei secretari de stat, fiind eliminată o poziţie de subsecretar de stat.

Potrivit ministrului Agriculturii, în structurile agricole sunt 11.000 de angajaţi la nivelul întregii ţări, din care aparatul central al MADR ocupă 430 de posturi, din 468 prevăzute.

„Avem un total de 11.000 de persoane angajate în structurile agricole, dar avem şi două agenţii de plăţi, din care APIA are 5.250 de angajaţi, iar APDRP – 1.600. Vom tăia uniform, undeva la 20-25 la sută, pentru a avea o echitate.

Deocamdată, nu am văzut proiectul de reducere a salariilor, dar nu se poate ca în structura aceluiaşi minister, la unii să aplici şi la unii nu, pentru că am crea o inechitate”, a explicat Dumitru.

Angajaţii Agenţiilor de Plăţi au un supliment de 70 la sută pentru că gestionează fonduri europene, convenit cu Comisia Europeană, conform actului normativ de funcţionare. Acest supliment este plătit din bugetul naţional.

În Autorităţile de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi Programul Operaţional Pescuit (POP) suplimentul pentru angajaţi este de 80 la sută, respectiv 75 la sută, dar este plătit din fonduri europene, printr-o măsura de asistenţă tehnică înclusă în PNDR.

Dumitru a precizat că aceste sume provenite din fonduri europene pentru anumite costuri salariale nu vor fi pierdute odată cu diminuarea salariilor angajaţilor, deoarece măsura de asistenţă tehnică finanţează şi alte acţiuni, nu numai cele cu costurile salariale.

Citește și
1 Comentariu
  1. George spune

    As dori sa primesc un raspuns: lucrez intr-un institut subordonat MADR si ASAS. Sunt persoane cu salarii f.mari ( 36-37.000) care indeplinesc conditiile pensionarii. Nimeni nu le atrage atentia. Ei urmaresc sa-si depuna dosarele, sa mai stea 3-4 luni in unitate, timp in care primesc si pensia si salariul. In aceste vremuri, chiar daca nu suntem bugetari, ce masuri ia MADR?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata