Dunărea a atins cota de 657 centimetri, maximul istoric din 2006

Fluviul Dunărea a atins joi dimineaţă, 1 iulie, la Galaţi cota de 657 de cm, nivel similar cu maximul istoric atins la viitura din 2006, şi un debit de 16.430 metri cubi pe secundă.

Siretul avea la Şendreni o cotă de 694 cm (44 cm peste cota de pericol), iar la Lungoci 669 cm (19 cm peste cota de inundaţie). Prutul la Oancea avea 4 cm peste cota de atenţie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, debitele crescute ale Siretului, Prutului şi Dunării au dus la apariţia de infiltraţii şi există pericolul depăşirii digului de protecţie realizat din saci cu nisip şi pământ şi folie, în toate punctele vulnerabile.

În cartierul Barboşi, la Priza Siret, refulează apă dintr-o gură de vizitare, cu diametrul de circa un metru, a unei conducte ce face legătura dintre Lacul Cătuşa şi râul Siret.

În toate aceste puncte vulnerabile se lucrează la consolidare şi la supraînălţarea digurilor de protecţie şi continuă evacuarea apei din toate incintele inundate: Valea Oraşului, cartier Barboşi, societăţi riverane.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Galaţi are în teren 170 de persoane, la Iveşti sunt mobilizaţi 60 de voluntari, iar la Şendreni 40 de persoane din cadrul CLSU, cărora li se alătură 40 de deţinuţi şi circa 100 de lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

cota Dunariidiguri de protectieDunareainfiltratiiinundatiiPrutSiret
Comentarii (0)
Adaugă comentariu