Dunărea ar putea avea un debit de 12.800 mc/secundă în perioada următoare

Fluviul Dunărea ar putea atinge, în perioada următoare, la intrarea în ţară pe la secţiunea Baziaş, un debit de până la 12.800 mc/secundă, dublul mediei multianuale a lunii iunie, de 6.400 mc/secundă, potrivit unui comunicat de presă transmis joi, 3 iunie,  de Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (ANAR).

În prezent, fluviul Dunărea înregistrează la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 10.500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s).

Astfel, hidrologii sau stabilit că, la această oră, Dunărea se situează peste Faza I (zonă îndiguită) echivalent cu depăşirea cotelor de inundaţie (CI), în zonă neîndiguită, la trei staţii hidrometrice: Gruia (la Faza II), Calafat (cu 28 cm peste Faza II) şi la Bechet ((la Faza II).

De asemenea, la staţiile hidrometrice Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, precum şi Feteşti, Cernavodă, Brăila, Isaccea şi Tulcea, fluviul Dunărea se situează la Faza I, zonă îndiguită, echivalent cu depăşirea cotelor de atenţie.
Celelalte staţii nu au intrat încă în faza de apărare, se notează în comunicatul ANAR.

Fluviul Dunărea a atins, joi, la Galaţi, cota de 556 de centimetri, la numai patru centimetri de cota de atenţie.

Potrivit directorului Căi Navigabile din cadrul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Mihai Popescu, în ultimele 24 de ore, nivelul apelor Dunării a crescut cu patru centimetri şi este posibil ca vineri să fie atinsă cota de atenţie.

Câteva terase restaurant de pe faleza Dunării şi peroanele de aşteptare de la Trecere Bac au fost deja inundate, iar, pentru a-şi păstra clienţii, administratorii construiesc noi pasarele de trecere.

Maximul atins în acest an a fost în luna martie, când nivelul fluviului a ajuns la 587 de centimetri (cota de inundaţie este 600 de centimetri, iar cota de pericol este de 700 de centimetri).

Sistemul de Gospodărire a Apelor supraveghează în permanenţă digurile Brateşul de Jos şi Bădălan.
Conform prognozei INHGA, în perioada 8-10 iunie, debitul Dunării la intrarea in ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere, situându-se la valori cuprinse între 11.400-12.800 mc/s, peste media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia-Călăraşi, în scădere uşoară pe sectorul Cernavodă-Brăila şi relativ în staţionare cu tendinţă de creştere pe sectorul Galaţi-Tulcea.
În partea a doua a intervalului debitele vor fi în creştere pe tot sectorul aval Porţile de Fier.

Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.860 mc/s, fiind avariate mai multe diguri, au fost evacuaţi circa 10.000 de oameni.

Specialiştii ANAR estimează faptul că nu vor fi probleme deosebite, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 13.500 mc/s-14.000 mc/s, când zonele apărate de diguri nu vor fi afectate. În schimb, vor fi inundate terenurile agricole şi, posibil, anexe gospodăreşti situate în zonele joase, neîndiguite, inclusiv în Delta Dunării.

În prezent, echipele ANAR, împreună cu Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă /ISJU/ şi subunităţile Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), acţionează conform Planurilor de Apărare Împotriva Inundaţiilor, asigurând în permanenţă monitorizarea sectoarelor îndiguite şi intervenţia operativă în secţiunile critice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata