Dunca (ANPC): Digitalizarea etichetei este viitorul în condiţiile stilului de viaţă actual

Digitalizarea etichetei este viitorul în condițiile în care stilul de viață este tot mai alert, dar avem nevoie de informații complete despre produse, a declarat, luni, Marius Dunca, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, la lansarea platformei ‘Cumpără Informat’.

‘În primul rând trebuie să plecăm de la ideea că toți suntem consumatori și mediul de afaceri trebuie să respecte această calitate a noastră. Stilul de viață s-a schimbat, este mult mai alert, nu mai avem timp sa stăm în fața rafturilor cu produse să facem comparații ale etichetelor. Eticheta digitală este un lucru important, suntem mai bine informați, dar noi, ca organ de control, putem să ne desfășurăm mai bine activitatea. Dacă se introduc date false pe eticheta digitală amenda este la fel ca și pentru cea clasică, considerându-se practică înșelătoare’, a arătat Dunca.

Asociația profesională de standardizare GS1 România, în parteneriat cu Guvernul României — Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, a lansat, luni, agregatorul național de date de încredere despre produse ‘Cumpără Informat’.

În prezent, la nivel mondial, există 19 agregatori de date de încredere despre produse, cel mai dezvoltat fiind, conform GS1 România, Japonia. În UE, astfel de agregatori funcționează cu succes în țări precum Franța, Italia și Germania.

Catalogul național ‘Cumpără Informat’ este creat prin contribuția membrilor GS1 (producători, distribuitori, importatori, titulari de marcă) și se constituie în depozit de informație structurată despre produsele oferite pentru vânzarea cu amănuntul către consumatorii români, garantată de proprietarul de marcă.

Informațiile sunt trecute pe eticheta digitală printr-o declarație pe proprie răspundere a producătorului. În prezent, pot accesa informațiile numai posesorii de telefoane cu sistem de operare android, cei de la GS1 România lucrând la extinderea aplicației și pentru celelalte sisteme. În prezent, în România există 23 de milioane de SIM-uri active. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata