După 10 ani de promisiuni, Tulcea va avea în sfârșit bursa de pește

După mai bine de 10 de ani de așteptare, în sfârșit România are o bursă de pește. La fel ca oricare altă bursă din lume, pescarii vor aduce tot ce au capturat din Deltă, într-un depozit mare din Tulcea, iar mai apoi se va stabili prețul prin licitație. Pescarii sunt bucuroși de această idee însă, spun că acesta este doar un prim pas care nu va ajuta prea mult la salvarea industriei pescuitului. Piețele de pește sunt goale pe întreg litoralul deoarece nu există o infrastructură, iar noi mâncăm hamsii și caras aduse din Grecia și Ungaria.

Bursa din Tulcea a fost inaugurată de față cu premierul și ministrul Agriculturii, după mai bine de 10 de așteptare și promisiuni.

Pescarii vor aduce într-un depozit peștele pe care l-au capturat din Deltă, iar cumpărătorii și reprezentanții magazinelor mari, vor supraveghea marfa pe monitoare și vor licita pentru aceasta. Atunci se va stabili prețul.

„Funcţionarea bursei înseamnă comercializarea peştelui şi a produselor din peşte la un preţ corect, calitatea confirmată a mărfii şi eliminarea speculei de pe piaţa neagră”, a declarat premierul României, Viorica Dăncilă.

Bursa a fost dată în utilizare înainte ca România să fie sancționată cu cinci milioane de euro, deoarece a amânat proiectul ani la rând. Aceasta a fost construită cu fonduri europene.

În toți acești ani, pescarii au început să construiască de unii singuri, pe banii lor, puncte de desfacere.

„Ne bucurăm că avem încă un partener în plus. Sperăm să ne ajute în perioadele grele ale noastre, în perioadele în care avem marfă în exces şi nu avem ce să facem cu ea”, a spus un pescar.

Cei care se află în această industrie susțin faptul că această bursă nu va ajuta la rezolvarea problemelor pe care le au pescarii, aceștia cerând mai multe subvenții.

„În condiţiile în care preţul energiei electrice pentru care au fost proiectate aceste amenajări a crescut de la 20 de bani la 5-6 lei pe kilovat, nu poate decât un kamikaze să se apuce să facă o amenajare piscicolă”, a declarat vicepreședintele Patronatului Peștelui, Dragoș Gavrilă

Această bursă din județul Tulcea ar trebui să fie în conformitate cu alte exemple de burse de pește celebre, din mai multe părți ale lumii.

În alte țări precum Japonia de exemplu, peștele este cântărit, evaluat și vândut celui care oferă cel mai bun preț. Aici se fac tranzacții și de milioane de euro pe zi.

„E greu pentru început ca să poţi să tranzacţionezi la fel cum e afară cantităţile de peşte, întrucât condiţiile sunt total diferite”, a explicat președintele Federației Producătorilor de pește din Delta Dunării, Dan Verbina.

Mai există un proiect similar în Năvodari, însă piața de pește care a costat un milion și jumătate de dolari, este goală de mai bine de doi ani, deoarece nu există furnizori.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata