Dușa: România şi-a elaborat un buget pentru apărare care să ajungă la 2% din PIB până în 2016

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat marți, după întâlnirea cu directorul executiv al Agenției Europene de Apărare (EDA), Claude-France Arnould, că România și-a elaborat un buget de apărare care să ajungă la 2% din PIB până în 2016.

„România și-a elaborat un buget de apărare care să ajungă la 2% din PIB până în 2016 și încă din semestrul 2 al acestui an MApN va beneficia de o rectificare pozitivă astfel încât să putem continua și derula programele de înzestrare și modernizare a Armatei Române”, a spus Mircea Dușa.

La rândul său, directorul executiv al EDA, Claude-France Arnould, a afirmat că bugetele țărilor europene destinate apărării trebuie să crească.

„Nu se poate face mai mult cu mai puțin, motiv pentru care trebuie să încercăm să acordăm mai mulți bani bugetelor de apărare, pentru a face mai mult cu mai mult, așa că ne-am bucurat foarte mult de ceea ce ne-ați spus, de creșterea bugetului de apărare în România”, a declarat Claude-France Arnould la sediul MApN.

Ministrul român al Apărării a mai spus că din agenda discuțiilor nu a lipsit situația politico-militară și criza din Ucraina, faptul că pentru europeni apărarea trebuie să conteze și că în Europa vor trebui realizate capabilități militare credibile și eficiente.

„Consiliul European din decembrie 2013 a stabilit câteva obiective importante, vizavi de ceea ce se dorește ca și capabilități militare în Europa și mai ales obiectivele politicii de securitate europeană. Aș aminti doar câteva obiective: programul privind realizarea capabilităților de realimentare a aeronavelor în aer, sisteme aeriene fără pilot, apărarea cibernetică, comunicațiile guvernamentale prin satelit”, a afirmat Mircea Dușa.

Un alt subiect abordat în discuțiile cu directorul executiv al EDA a fost acela al reglementării pieței europene privind industria de apărare.

„Am abordat și subiectul industriei de apărare, în sensul reglementării pieței europene a industriei militare, faptul că Europa va trebui să-și consolideze industria de apărare și dorința noastră ca în realizarea capabilităților militare europene să fie incluse și întreprinderile care au profil pentru industria de apărare să fie incluse în aceste programe”, a arătat ministrul român al Apărării.

Directorul executiv EDA se află în vizită de lucru în România, în perioada 10-12 iunie, la invitația ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata