E nevoie de o clasă de mijloc în agricultură, susţine ministrul Constantin

24

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, joi, în cadrul Conferinței „Ferme mici și asociere” de la Iași, că în domeniul agriculturii este nevoie de o clasă de mijloc.

Prezent la Iași pentru a lua parte la evenimentul care dorește să ofere soluții membrilor Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, ministrul Agriculturii a spus celor prezenți în sală că este nevoie de compactarea terenurilor agricole sau înființarea de asociații astfel încât să fie înregistrată o producție mai mare la costuri cât mai mici. El a subliniat totodată că „baza unei societăți sănătoase o reprezintă clasa de mijloc”.

„Cu cât avem o clasă de mijloc mai puternică în societate, cu atât societatea este mai sănătoasă. Același lucru se întâmplă și în agricultură. Atât timp cât există această polarizare excesivă, cred că nu suntem suficient de dezvoltați. Trebuie să stimulăm crearea acelei clase de mijloc prin înființarea fermei de familie”, a spus ministrul Daniel Constantin.

El a arătat că în prezent sunt 800.000 de fermieri cu proprietăți între 1 și 5 hectare de teren agricol, care dețin în total peste 4 milioane hectare de teren, și doar 1% din fermieri, 11.000 de societăți, dețin cealaltă jumătate din suprafața agricolă, aproape 5 milioane de hectare.

„Lucrul acesta trebuie să se schimbe în mare parte. Nu vorbesc să luăm de la cei mari și să îi facem mai mici, ci cei mici să conștientizeze importanța asocierii și să consolideze acea clasă de mijloc”, a spus Daniel Constantin.

Pentru compactarea terenurilor, susține acesta, este nevoie de aplicarea unor măsuri de stimulare. „Am încercat să stimulez oamenii din mediul rural, proprietari de terenuri, să lucreze în comun (…) România are un potențial uriaș de producție. Randamentul însă ne trage în jos. Avem acele suprafețe de teren fărâmițate”, a mai spus ministrul Agriculturii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News