Economia americană a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul doi din 2014

Ritmul de creștere al economiei SUA a accelerat peste estimări în trimestrul doi din 2014, iar declinul din precedentele trei luni a fost mai redus decât s-a raportat inițial, ceea ce sporește așteptările privind o performanță mai solidă în semestrul doi, transmit AP și Reuters.

Conform datelor publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2014 un avans anual de 4%, față de 3% anunțat inițial, după un declin de 2,1% în precedentele trei luni — cea mai mare contracție înregistrată de la începutul lui 2009. Luna trecută Departamentul Comerțului estima o contracție anuală de 2,9% în primul trimestru din 2014.

În primul semestru din acest an PIB-ul SUA a urcat cu 0,9% iar pe întregul an 2014 creșterea ar putea depăși 2%.

Redresarea din trimestrul doi a fost sprijinită de majorarea cheltuielilor de consum și a stocurilor, de creșterea numărului de angajați, a comenzilor din industrie și a evoluției foarte bune a sectorului serviciilor.

Economiștii se așteaptă ca avansul SUA — prima economie mondială — să continue în semestrul doi din acest an, când ar urma să se înregistreze o expansiune de 3%. Și Rezerva Federală a SUA (Fed) mizează pe o relansare netă a activității economice în a doua parte a acestui an.

Departamentul american al Comerțului a anunțat că în semestrul doi din 2013 creșterea economiei a fost de 4% în ritm anual, față de un avans de 3,4% estimat anterior. Este cel mai solid ritm de creștere din 2003.

În 2013, PIB-ul SUA a înregistrat un avans de 2,2%, față de precedenta prognoză de 1,9% dar datele pentru 2011 și 2013 au fost revizuite în creștere de autorități de la Washington. Astfel, Departamentul Comerțului a anunțat că economia SUA a crescut cu 1,6% în 2011 și cu 2,3% în 2012, față de o expansiune de 1,8% și, respectiv, 2,8% prognozată anterior. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

crestere economicaeconomie americanaeconomie SUA
Comentarii (0)
Adaugă comentariu