Economiile noastre bancare, ineficiente în faţa inflaţiei

– Dacă inflaţia va creşte mai mult decât valoarea bonificaţiilor, ultimele deciziile luate de banca centrală ar putea face ca o bună parte dintre clienţii băncilor să-şi retragă banii din depozite.

BNR nu a modificat dobânda de politică monetară, valorarea ei rămânând la un nivel de 6,25%.

Mai mult, rezervele minime obligatorii atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută, au rămas nemodificate, în prezent valorile lor fiind de 15% şi respectiv 25%, informează Evenimentul Zilei.

„Sunt hotărâri menite să inspire căldură. Pe piaţa bancară aceste decizii vor duce la dobânzi ale depozitelor real negative”, ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

Potrivit lui, o parte din cei care au depozite ar putea să-şi retragă banii dacă inflaţia va ajunge la un 8%-9%, iar bonificaţiile la economii nu sunt decât de 7%, având în vedere că vor fi impozitate şi câştigurile la depozite cu 16%.

Fondurile de investiţii, o alternativă bună

Dacă vreţi să vă înmulţiţi banii pentru „zile negre”, o alternativă viabilă o reprezintă şi fondurile de investiţii. Acestea au avut randamente destul de bune în ultimele 12 luni, cu mult peste inflaţie. Cele mai spectaculoase majorări le-au avut fondurile de acţiuni. Aici, media de creştere a fost de peste 30%. Fondul Active Dinamic a avut un randament de peste 40%, în timp ce BT Index, de 50% mărire.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata