Egiptul solicită o reuniune a Ligii Arabe după declanșarea de către Turcia a ofensivei din Siria

Egiptul face apel la convocarea unei reuniuni de urgență a Ligii Arabe după ce Turcia a declanșat o ofensivă în nordul Siriei, a anunțat miercuri Ministerul egiptean de Externe, citat de Reuters.

„Egiptul condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Turciei asupra teritoriului sirian”, a anunțat Ministerul prin intermediul unui comunicat. Potrivit instituției, ofensiva „reprezintă un atac flagrant și inacceptabil asupra suveranității unui stat arab”.

Turcia a lansat miercuri o operațiune militară împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, la doar câteva zile după ce trupele americane s-au retras din regiune.

Anunțul începerii atacului militar de către trupele turce vine în urma declarațiilor făcute de autoritățile de la Ankara, confrom cărora forțe ale Armatei au fost implantate la granița cu Siria.

Demersul Ankarei ar putea implica forțele militare turce într-un conflict direct cu forțele kurde din Siria, sprijinite de Statele Unite și de mai multe state din regiune.

Turcia își propune crearea unei „zone de securitate”, din care să fie excluse forțele militare kurde și care să găzduiască o parte însemnată din refugiații de origine siriană, rezidenți ai statului turc.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că țara sa va lansa o operațiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria, de la granița cu Turcia. În acest context, Statele Unite au anunțat că nu vor să fie implicate și au decis retragerea trupelor din nordul Siriei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata