Electrica, afectată de măsurile adoptate de Guvern şi de cererea mai redusă de electricitate

La nivel european, cererea de electricitate a scăzut cu aproximativ 5%, pe fondul închiderilor masive ale întreprinderilor.

Cererea mai redusă de electricitate şi măsurile cu impact negativ adoptate de Guvern în această perioadă afectează activitatea Electrica, reiese dintr-o analiză publicată, luni, de Tradeville, pe baza rezultatelor financiare ale companiei.

In contextul în care compania a avut anul trecut un rezultat net mai mic decât cel înregistrat anul anterior, pandemia de COVID-19 afectează pe două planuri Electrica – prin cererea mai redusă de electricitate şi măsurile cu impact negativ adoptate de Guvern, arată analiza Tradeville realizată pe baza rezultatelor financiare ale societăţii.

„Astfel, pe de o parte, cererea pentru electricitate a scăzut cu aproximativ 5% la nivel european, pe fondul închiderilor masive ale întreprinderilor. Electrica se află deci în situaţia de a-şi menţine activitatea la standardele normale într-o piaţă cu cerere deficitară. Pe de altă parte, câteva dintre măsurile adoptate recent de Guvern le afectează furnizorilor de electricitate şi gaze naturale încasările şi cash-flow-ul”, se arată în analiză.

In conformitate cu Ordonanţa militară nr. 4/2020, companiile din sectorul energetic nu vor mai putea să majoreze tarifele pentru electricitate sau gaze naturale peste nivelurile de la data emiterii ordonanţei, ci doar să le reducă conform cererii şi ofertei.

„O altă schimbare este aceea că facturile la utilităţi vor fi amânate pentru întreprinderile mici şi mijlocii, ceea ce va avea efecte negative pentru cash flow-ul societăţii, după cum atenţionează şi managementul Grupului”, arată Tradeville.

Asadar, profitul Electrica a scăzut anul trecut cu 10,3%, în ciuda creşterii veniturilor cu 11,9%, comparativ cu anul 2018, determinată de veniturile din distribuţia şi furnizarea energiei electrice, cât şi din furnizarea de gaze naturale, care a înregistrat un salt de 481%.

Dar, scăderea rezultatului net a fost vizibilă în toate cele patru trimestre, de fiecare dată fiind înregistrate cifre mai mici faţă de perioadele similare din 2018.

„Un impact semnificativ asupra rezultatului financiar din 2019 l-au avut cheltuielile financiare, care s-au dublat comparativ cu anul anterior. În martie 2020, Electrica a propus spre distribuire dividende cu un randament de 7,3%, raportat la preţul de închidere din 6.04.2020, din rezultatul înregistrat în 2019. Rata de alocare este de 100% din profit şi va fi votată în cadrul AGA din 29 aprilie”, subliniază analiza de specialitate.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata