Elena Băsescu: Suferinţele poporului evreu – o pată neagră în istorie

Comunitatea internaţională comemorează pe 27 ianuarie victimele celui mai mare genocid din istoria omenirii – Holocaustul – zi în care cu toţii trebuie să reflectăm la acest episod sumbru al trecutului nostru şi la motivele care au condus la această tragedie, iar suferinţele poporului evreu din timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă o pată neagră în istorie, a afirmat eurodeputata PDL Elena Băsescu, membră a Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu Israelul.

„Pe de o parte, ziua de 27 ianuarie este un prilej de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului. Pe de altă parte, în această zi, fiecare dintre noi trebuie să îşi reînnoiască angajamentul de a nu mai permite vreodată comiterea unor astfel de atrocităţi. Reamintesc că s-au împlinit deja 10 ani de la momentul în care România a recunoscut Holocaustul prin raportul Wiesel, ceea ce arată, fără putinţă de tăgadă, că în ţara noastră nu există niciun curent antisemit. Mai există declaraţii răzleţe şi inepte ale unor guvernanţi români, precum cea a lui Dan Şova din 2012, dar ele sunt rodul unei slabe pregătiri în materie de istorie şi a unei ignoranţe rezultate din chiar superficialitatea cu care tratează şi funcţia publică pe care o ocupă”, a subliniat luni Elena Băsescu într-o postare pe blogul personal.

Potrivit acesteia, România a reuşit să îmbrăţişeze valorile europene cele mai profunde, iar toleranţa religioasă şi etnică reprezintă obiective extrem de importante pe care ţara noastră le-a atins.

Totodată, a arătat Elena Băsescu, România a reuşit să îmbrăţişeze valorile europene cele mai profunde, iar toleranţa religioasă şi etnică reprezintă obiective extrem de importante pe care ţara noastră le-a atins.

„După 1945, toleranţa, precum şi diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă au devenit o caracteristică de bază a continentului nostru, iar Uniunea Europeană are datoria morală de a ‘exporta’ aceste valori în întreaga lume. Ultimii ani, marcaţi de efectele crizei economice mondiale, creează un pericol extremist la nivel european, chiar în ţări care au o cultură democratică solidă şi consistentă în timp. De aceea, avem obligaţia şi datoria morală de a combate orice fel de mesaje, iniţiative sau acţiuni discriminatorii care încearcă să îşi facă loc în societatea contemporană. În calitate de membru al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Israel am susţinut în permanenţă consolidarea legăturilor dintre Uniunea Europeană şi această ţară şi am criticat cu fermitate orice fel de retorică antisemită.

Amintirea Holocaustului trebuie să reprezinte un promotor al toleranţei şi diversităţii într-o Europă unită, iar fiecare dintre noi trebuie să fie un mesager al acestor valori pe care s-a clădit Uniunea Europeană. E important însă ca aceste valori şi principii să fie aplicate tuturor etniilor de pe teritoriul Europei şi să fie îmbrăţişate cu tărie chiar şi la nivel politic, fiecare derapaj trebuind să fie aspru sancţionat”, a mai subliniat eurodeputata PDL. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata