Eliberarea tranşei ar putea întârzia, dacă autorităţile nu iau măsurile necesare

Eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul acordat României ar putea fi amânată câteva săptămâni, dacă autorităţile române nu iau măsurile necesare, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffey Franks, după întâlnirea de duminică (9 mai 2010)cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

‘FMI a ajuns la un acord cu autorităţile române, care va fi prezentat boardului FMI la finele lunii iunie. Totul depinde de autorităţile române, dacă iau măsurile necesare până la data reuniunii boardului. Dacă nu, eliberarea tranşei ar putea întârzia câteva săptămâni’, a spus Jeffrey Franks. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că nu a discutat cu reprezentanţii FMI posibilitatea amânării tranşei.

Totodată, Vlădescu a menţionat că noua ţintă de deficit bugetar discutată cu FMI este de 6,8 la sută, iar creşterea economică de zero la sută şi că, în afară de restructurările deja anunţate, nu vor mai fi efectuate majorări de taxe şi impozite. Misiunea FMI se află la Bucureşti din 27 aprilie pentru evaluarea modului în care România şi-a îndeplinit condiţionalităţile prevăzute în Acordul Stand-By.

Programul de asistenţă financiară, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro) Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali. Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la BM.

Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, care va fi discutat de Board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie. Dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă, în valoare de 768 de milioane DST (0,85 miliarde de euro) din cadrul împrumutului acordat de FMI.
Actuala misiune nu este numai una de evaluare, ci şi de consultare în conformitate cu prevederile Articolului IV din Statutul FMI, ceea ce face ca discuţiile să se poarte în mai mare măsură asupra politicilor economice ale României pe termen mediu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata