Emil Boc: Avem nevoie de legea pensiilor, nu ne putem împrumuta la infinit

‘Nu ne putem împrumuta la infinit pentru a plăti pensiile şi salariile românilor. Trebuie să ne îndreptăm spre creştere economică, să facem schimbări în sistemul de pensii, în cel al salarizării, să ne orientăm mai mult către investiţii. Avem nevoie de acest proiect al pensiilor unice dacă vrem să redăm speranţa fiecărui român’ – a spus Boc.

De asemenea, el a susţinut că nu este ‘corect’ ca vechiul sistem de pensii să fie menţinut, fiindcă pentru 0,14 la sută din totalul pensionarilor sunt alocate 120 milioane de euro, sumă cu care ar putea fi plătite 60.000 de pensii normale.

‘Pentru 8.342 de pensionari cu pensii speciale noi luăm de la alte domenii, din sănătate, din educaţie, aproximativ 120 de milioane de euro pentru a le plăti. Pentru aceşti 8.342 de pensionari speciali, fără contribuţie, noi folosim o sumă cu care am putea plăti 60.000 de pensii normale. Asta este realitatea crudă. Acest lucru nu este corect faţă de români’ – a afirmat Boc, subliniind că atunci când a vorbit de pensii speciale nu s-a referit şi la pensiile militarilor, ‘unde este altceva’.

Primul-ministru Emil Boc a declarat, de asemenea, că este nevoie de o Lege a pensiilor care să presupună o recunoaştere socială a fiecărei profesii sociale, dar bazată pe „muncă şi pe contributivitate”.

„Nu se poate să ai şi salariu mare, iar pe deasupra şi o pensie de lux. Nu poate funcţiona normal o societate într-un asemenea mod. Eu vă propun un sistem legal de pensii care să spună în felul următor: ‘Avem o recunoaştere socială a fiecărei profesii, prin salariul stabilit de lege – ai un salariu mare eşti plasat spre vârful piramidei de salarizare’. În consecinţă, ai o contribuţie mare la sistemul de pensii. În consecinţă, vei avea o pesnie mare, dar nu se poate să cumulezi cele trei lucruri: salariul mare, pensie de lux, venit din pensie foarte mare”, a argumentat Boc.

Plenul Senatului continuă, marţi, 20 aprilie, dezbaterile pe marginea proiectului legii unitare a pensiilor. Proiectul a intrat luni în dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului, prima Cameră legislativă sesizată cu acest act normativ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata