Emil Boc: Guvernul va garanta creditele pentru proiectele cu finanţare europeană

Premierul Emil Boc a anunţat vineri (22 ianuarie 2010), la Turda, că în perioada imediat următoare va fi emisă o ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul va oferi garanţii pentru creditele privind proiectele cu finanţare europeană.

”Vom adopta o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care va permite co-finanţarea proiectelor autorităţilor locale şi nu numai, prin utilizarea instrumentului garanţiilor guvernamentale”, a declarat Emil Boc. El a explicat că se va proceda într-un mod similar programului „Prima casă”, statul urmând să garanteze împrumuturile pe care comunităţile locale le vor face la bănci pentru procentul de cofinanţare cu care trebuie să contribuie în cazul proiectelor pe fonduri europene.

Premierul a spus că deocamdată nu ştie care va fi valoarea totală a sumelor garantate şi a precizat că actul normativ va intra în vigoare în cursul lunii viitoare.
„După finalizarea negocierilor cu FMI vom şti exact care este suma disponibilă pentru garanţii guvernamentale şi de acolo vom şti exact cât putem aloca pentru garanţii guvernamentale în vederea susţinerii de către autorităţile locale a proiectelor europene ca şi cofinanţare.

Este cert că actul normativ se va adopta, că aceste colectivităţi locale care au proiecte europene, dar n-au resurse pentru cofinanţare, vor beneficia de garanţii guvernamentale şi că acest lucru se va întâmpla în luna februarie”, a precizat Emil Boc. Şeful Executivului a mai spus că, prin garantarea creditelor, comunităţile locale care dispun de resurse financiare mai mici vor putea să obţină mult mai uşor împrumuturile şi, astfel, să-şi finanţeze proiectele importante.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata