Emil Boc: În 2008 am avut o creştere economică bazată doar pe consum şi pe împrumut

Premierul Emil Boc afirmă că, în România, s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, deficite cronice şi că, în realitate, creşterea economică avută în 2008 a fost bazată doar pe consum şi împrumut.

„În foarte multe ţări ale UE, procentul acesta al cheltuielilor obligatorii este până sau în jurul la 50%, noi, însă, în decursul timpului, am dezvoltat aceste deficite cronice, am consumat mai mult decât am produs. Ce dovadă mai elocventă poate fi decât ceea ce s-a întâmplat în 2007 – 2008, când în condiţiile unei creşteri economice pe care am avut-o în 2008, din nefericire o creştere economică bazată doar pe consum şi pe împrumut şi nu pe productivitate, am rămas cu un deficit de 5,4%, adică datori”, a explicat premierul, joi, la Forumul Naţional al IMM-urilor de la Palatul Parlamentului.

El a subliniat că România, chiar şi atunci când a avut creştere economică, a trebuit să se împrumute pentru a finanţa deficitul.

Potrivit premierului, peste 20 de ordonanţe de urgenţă au fost emise în 2007 şi 2008 pentru majorarea salariilor, pensiilor şi altor prestaţii sociale, fără ca ele să aibă, însă, un fundament economic.

În prezent, spune şeful Executivului, nivelul datoriei publice în PIB este în jur de 31%, iar fără măsuri de austeritate bugetară acesta ar ajunge, în 2012, la 62%.

„Neluarea acestor măsuri ne-ar conduce la piaţa internă. Asta ce ar însemna? În primul rând, să luăm tot ce mai au băncile, lichidităţi şi să le utilizeze Ministerul Finanţelor.

Luând toate resursele financiare care ar mai putea fi disponibile de la bănci pentru mediul privat, pentru creditarea, pentru relansarea activităţii economice, iar în al doilea rând costul acestor împrumuturi ar fi de câteva ori mai mare decât un împrumut pe care l-ai lua de la Comisia Europeană sau de la FMI„, a mai spus Boc.

Totodată, el a reiterat că ieşirea din acordurile externe ar duce la pierderea credibilităţii ţării şi închiderea pieţelor de finanţare externă pentru ţară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata