Emil Boc: Nu există riscul ca norul de cenuşă vulcanică să se depună la sol

Nu există riscul pentru teritoriul ţării noastre ca norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda să se depună la sol, a declarat vineri (16 aprilie 2010) premierul Emil Boc.

„În condiţiile în care, în acest moment, nu există riscul ca această cenuşă vulcanică să se depună la sol, nu se reţine, în acest moment, niciun fel de recomandare specială pentru populaţie. Mâine, în urma şedinţei de la 12,00 o să vă informăm dacă există vreun risc să se depună la sol. În acest moment, nu există”, a precizat premierul, la finalul discuţiilor avute cu specialiştii, în cadrul Comitetului pentru situaţii de urgenţă, întrunit.

El a subliniat că nu se impune nicio recomandare specială pentru populaţie. Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a îndemnat populaţia să nu intre în panică.
„Avem convingerea că acest nor de cenuşă vulcanică nu va ajunge la sol, cel puţin în următoarele 24 de ore. Dacă acest lucru se va întâmpla după 24 de ore, avem măsurile necesare să intervenim la timp. În momentul de faţă, nu există niciun fel de risc pentru populaţie, astfel încât lumea trebuie să stea calmă”, a spus Streinu-Cercel.

Şi directorul Administraţia Naţională de Meteorologie, Ioan Sandu, a dat asigurări că nu există riscul ca norul de cenuşă să se depună la sol. „Vom informa, în timp util, despre faptul că există şansa ca acest nor să se apropie de teritoriul României. Nu există, în acest moment, posibilitatea ca norul de cenuşă vulcanică, în cazul în care a atins undeva în Vest stratul de la sol să ajungă în România”, a spus Sandu.
El a menţionat că substanţe din nor nu se vor depune la sol, cu atât mai mult cu cât, în luna aprilie, nu există posibilitatea să apară un cumulo-ninbus (nor negru) care să spele norul de cenuşă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata