Emil Boc: Numărul maxim de parlamentari să fie trecut în Constituţie, nu într-o lege organică

Numărul maxim de 300 de parlamentari ar trebui consemnat în Constituţie, nu într-o lege organică, iar legea fundamentală să elimine rigurozitatea organizării teritoriale, Liderul PD-L, a precizat premierul Emil Boc, joi (18 martie 2010) seara, într-o emisiune la TVR1.

Precizarea ca numărul aleşilor să fie trecut în Constituţie a fost făcută de Emil Boc după ce liderul PSD, Victor Ponta, l-a atenţionat că reducerea numărului de parlamentari se poate face print-o simplă lege.
„Eu vreau să respectăm ceea ce s-a votat la referendum şi să trecem în Constituţie, asta nu vrea domnul Ponta să priceapă, că numărul maxim de parlamentari este 300. Că dacă lăsăm la nivelul legii organice, din nou domnul Ponta şi domnul Antonescu, în mandatul viitor, vor face 500 de parlamentari”, a replicat Emil Boc.

O altă dispută între cei doi politicieni a pornit de la criticile lui Victor Ponta faţă de ordonanţa de urgenţă privind numirea şefilor din instituţiile deconcentrate, care a avut un conţinut identic cu cel respins de Curtea Constituţională.
„Să ştie toţi românii că domnul Ponta a fost în Guvern când am adoptat ordonanţa 37 (n.r. ordonanţa respinsă de Curtea Constituţională), a susţinut-o în coaliţie şi în Parlament. În Parlament, a votat cu mâna pe sus legea de adoptare a ordonanţei 37″, i-a replicat Boc.

Liderul PD-L a susţinut că actuala formă de organizare teritorială a ţării nu mai corespunde cu nevoile României şi a propus ca în viitoarea Constituţie „să rămână doar o formulă „teritoriul administrativ va fi organizat potrivit legii organice”, iar în legea organică noi vom stabili câte judeţe, câte regiuni, în ce formă”.
Emil Boc a vorbit şi despre un calendar al revizuirii Constituţiei, care în opina sa ar trebui să se încheie în 2011 cu un referendum organizat pentru aprobarea propunerilor de modificare ce vor fi făcute pe tot parcursul anului 2010.

Citește și
3 Comentarii
 1. dan spune

  eu propun ca si numarul agentiilor si ministrilor sa fie trecut in constitutie

 2. Cristian Sipeanu spune

  Foarte bine, excelent, numai ca si numarul ministerelor trebuie specificat in constitutie, nu ca acum, fiecare infiinteaza si desfiinteaza ministere dupa cum il taie capul.
  Deasemenea,FOARTE IMPORTANT, numarul consilierilor ministrilor, trebuie strict delimitat!
  Depolitizarea, trbuie sa fie eliminata prin prevederea clara si explicita in constitutie, a posturilor care trebuie ocupate de politicieni, pentru a evita o eventuala schimbare dupa clientela fiecarui partid.

 3. nemo spune

  Cu binecunoscuta deja sa (in)competenta in drept constitutional, certificata prin numarul record de ordonante de urgenata declarate necontitutionale, vrea sa transforme constitutia tot intr-o asfel de ordonasnta de urgenta care sa specifice pana si numarul la pantofi a portarului de la primaria din Rachitele. Numarul de parlamentari este determinat de evolutia demografica a tarii ca sa se pastreze gradul de reprezetativitate a parlamentarilor (nr. de cetateni cu drept de vot/nr. de parlamentari). Incep sa-i dau dreptate d-lui Tariceanu, care a spus la tribuna parlamentului ca nu i-ar da in gestiune nici macar un butic. Eu m-as gandi mult inainte de a-i incredinta o coasa, cine stie ce idei iar veni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata