Emil Boc: Vom discuta cu artiştii care vor grevă fiscală

Reprezentanţii Guvernului le vor explica artiştilor care intenţionează să facă grevă fiscală că noua formă de colectare a contribuţiilor din drepturile de autor şi alte venituri din activităţi independente este îndreptată doar împotriva celor care folosesc abuziv facilităţile fiscale respective, a declarat, vineri, prim-ministrul Emil Boc.

În privinţa jurnaliştilor, Boc a precizat că măsurile guvernamentale vizează protecţia socială a acestora, pentru ca, în situaţia în care rămân fără serviciu, să beneficieze de servicii de sănătate şi şomaj la valoarea veniturilor obţinute.

E, în ultimă instanţă, şi o formă de protecţie a celui în cauză, pentru că un jurnalist după ce se spune că şi el îşi pierde slujba, ca orice alt om din activitatea economică, nu beneficiază de sprijinul statului din perspectiva sănătăţii, a şomajului, pe măsura muncii pe care a prestat-o şi a veniturilor pe care le-a realizat”, a explicat premierul.

În argumentarea necesităţii noilor măsuri de taxare, şeful Executivului a dat exemplul şoferilor care primeau venituri din drepturi de autor, fără ca aceştia să desfăşoare activităţi de creaţie. Prim-ministrul a recunoscut însă că nu are o situaţie a şoferilor care primeau venituri din false drepturi de autor: „Datele acestea vi le oferă Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe”.

În context, premierul a amintit că a solicitat, în Guvern, ca până pe 25 septembrie să se realizeze un sistem de plată pe internet a contribuţiilor sociale aferente veniturilor din activităţi independente, responsabilii guvernamentali lucrând la un sistem de comasare a bazelor de date privind taxele.

„Ceea ce am cerut, în Guvern, în urma evaluării pe care am făcut-o, se va realiza, şi anume informatizarea şi preluarea online a formularelor, astfel încât în România secolului XXI să eliminăm acest fenomen birocratic, iar până în 25 septembrie, aşa cum am decis în Guvern, partea online se va realiza şi în acelaşi timp lucrăm la un program de comasare a bazelor de date, astfel încât cetăţenii să completeze cât mai puţine formulare”, a arătat Boc.

Pe de altă parte, Emil Boc a precizat că la rectificarea bugetară operată Guvernul a transferat din fondurile prevăzute iniţial pentru investiţii la bugetul de pensii.

„Gândiţi-vă că, în domeniul sănătăţii, 10,8 milioane de români nu plătesc contribuţie de asigurări de sănătate, dar avem pretenţia să avem şi posturi mai multe în sistemul sanitar, şi o dotare mai bună şi spitale ultramoderne. Banii nu vin din cer, trebuie utilizaţi cu chibzuinţă şi toţi care avem acces la un asemenea serviciu şi desfăşurăm o activitate economică să plătim aceste taxe către stat. La bugetul de pensii, anul acesta dăm 3,3 miliarde de euro, îi luăm de la investiţii ca să-i dăm la bugetul de pensii, pentru că iarăşi trebuie să fie toată lumea scutită. Nu se mai poate aşa!”, a spus premierul Boc.

Citește și
1 Comentariu
  1. Av. Barbu St Delavrancea spune

    Codul fiscal este o lege ce stabileste impozitele nationale si locale, deci OUG 58/2010 nu poate modifica legi organice sau speciale ce stabilesc contributii sociale, precum Legea Pensiilor si Asigurarilor Sociale nr 19/2000 ce precizeaza la art 26 pct c : nu se plateste CAS pe drepturi de autor, nici Legea Sanatatii nr 95/20006 ce arata la art 257 : cel care are carte de munca si d.a. nu plateste CASS. De altfel, guvernul boc a incalcat peste 30 de legi, printre care Constitutia Romaniei, codul fiscal, legea drepturilor de autor, legea salarizarii profesorilor, legea 76/2002 privind subventiile pentru angajarea absolventilor sub motiv ca nu are fonduri etc, etc, etc…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata