Emil Boc: Vom propune sindicatelor aplicarea unitară a sistemului de salarizare, păstrând masa salarială

Primul ministru Emil Boc a declarat, sâmbătă (20 martie 2010), după întâlnirea cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, că Guvernul va prezenta sindicatelor, marţi, un proiect de ordonanţă de urgenţă care urmăreşte scăderea veniturilor primite ilegal în sectorul bugetar şi creşterea salariilor scăzute prin aplicarea greşită a Legii unitare a salarizării.

El a arătat că masa salarială totală în sectorul bugetar este egală în 2010 cu cea din 2009, iar actul normativ ar urma să opereze modificări în interiorul acesteia. „Actul normativ pe care îl propunem doreşte să rămânem în aceeaşi masă salarială şi, în interiorul acestei mase salariale, să putem aplica unitar Legea 330/2009…
Acolo unde s-a primit mai puţin înseamnă că undeva s-a dat mai mult fără acoperire legală….

Avem soluţia creionată şi marţi va fi prezentată partenerilor sociali şi discutată cu ei în primul rând. Principiul este ca derapajele din sistem să fie oprite, tratamentul egal şi nediscriminatoriu al diverselor categorii sociale să fie asigurat, să păstrăm controlul cheltuielilor publice în România”, a declarat Boc.

Potrivit acestuia, diferenţele de salarizare în sectorul bugetar au apărut din cauza a doi factori: sentinţele judecătoreşti prin care unora dintre bugetari li s-au recunoscut drepturile câştigate şi neplătite de stat, precum şi contractele colective de muncă la nivelul unor unităţi, prin care s-au dat angajaţilor sporuri constatate a fi ilegale de către Curtea de Conturi şi în raport cu Legea unitară de salarizare.

În acest sens, premierul a dat exemplul punctual din educaţie, unde profesorilor li s-a acordat iniţial, printr-o lege votată de Parlament în anul 2008, o creştere salarială de 50%, însă aceasta a fost abrogată ulterior prin alte acte normative, dascălilor aplicându-li-se astfel o creştere de numai 17%. Aceste măsuri guvernamentale de diminuare a creşterii salariilor din educaţie a fost, însă, atacată în instanţă şi multe dintre cadrele didactice au primit hotârâri judecătoreşti pentru acordarea şi restului de 33% din creşterea salarială votată de Legislativ.

În urma discuţiilor de la Ministerul Muncii, unii dintre reprezentanţii sindicali au explicat că actul normativ propus de premierul Boc ar urmări creşterea salariilor mici, utilizându-se fonduri din creşterea economică, nu din tăierea veniturilor obţinute aşa-zis ilegal, cum a susţinut Boc. La discuţii au participat şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata