Este esenţial un curs de 4,1 lei/euro pentru România

România are nevoie acum de un curs de schimb care să nu treacă de 4,2 lei pentru un euro, a apreciat marţi (30 martie 2010) economistul şef la BCR, Lucian Anghel.

„Este esenţial ca moneda naţională să rămână la nivelul de 4,1-4,2 lei pentru un euro şi cred că acesta este un nivel optim care nu va influenţa în mod negativ inflaţia”, a spus Anghel, care a prezent o analiză macroeconomică trimestrială.

Economistul şef al BCR consideră că banca centrală trebuie să continue actuala politică privind cursul. „Continuarea politicii de flotare controlată este un lucru extrem de important pentru economia românească. Cred că inclusiv semnalele de politică monetară date de banca centrală şi menţinerea lichidităţii în piaţă la nu nivel ridicat pot ajuta economia”, a spus Anghel.

Citeste si:  Euro s-a depreciat faţă de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din decembrie 2005

Acesta a precizat că România a pendulat în ultimii ani între euforie şi pesimism şi consideră că acum trece la o perioadă de optimism. „2009 a fost un an excepţional de complicat cu care sper să nu ne mai întâlnim în următorii ani, în care prognozele macroeconomice erau valabile doar o lună” , a spus economistul şef al BCR.

„Cred că 2010 va fi un an foarte dificil pentru omul de rând şi inclusiv pentru analişti, frecvenţa modificărilor de prognoze va fi mult mai mare decât a fost în 2007 şi 2008. Noi nu ne modificăm prognoza pentru 2010, cred că economia românească va putea creşte între unu şi doi la sută. Ne putem baza pe industrie ca principal motor de creştere, însă construcţiile din păcate vor rămâne în teritoriu negativ.

Citeste si:  BCR a înregistrat un profit net de 428,3 milioane de lei

Depindem în continuare de cererea externă”, a subliniat Lucian Anghel. Oficialul BCR a anticipat o continuare a creşterii şomajului până la sfârşitul anului. „Aşteptăm ca rata şomajului să ajungă la 9,4 la sută până la finalul anului 2010.

Creşterea veniturilor salariale nu va depăşi trei la sută ceea ce înseamnă în termeni reali o scădere a veniturilor”, a subliniat economistul şef al BCR. BCR prezintă marţi raportul macroeconomic – România între optimism şi pesimism.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner