Eugen Teodorovici: Vreau să terminăm în 2014 reforma în sistemul de fonduri europene

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, intenționează să finalizeze, în 2014, reforma în sistemul de fonduri europene, punând accent pe transparență și eliminarea birocrației.

‘Vreau să terminăm în 2014 tot ceea ce înseamnă reformă în sistemul de fonduri europene. Un prim pas îl vom face în această lună, când vom avea ‘Ghidul pentru privați’. În acest ghid se va regăsi tot ceea ce ține de finanțarea pentru privați, de la reguli de implementare, până la tipurile de avize și autorizații eliberate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) etc. Este obligația noastră (a statului — n.r.) să luăm aceste avize, și nu dumneavoastră (firmele — n. r.), pentru a nu mai pierde timp și bani. De asemenea, garanția bancară trebuie să dispară și va dispărea. Va exista o singură declarație, prin care se va preciza asigurarea finanțării din surse proprii. Orice greșeală constatată ulterior va atrage, însă, după sine anularea contractului’, a spus Eugen Teodorovici, la un eveniment de specialitate.

Potrivit acestuia, instituția pe care o conduce lucrează la elaborarea unei prevederi legale prin care fie Eximbank fie CEC Bank se va transforma în bancă de dezvoltare.

‘Lucrăm la o prevedere legală prin care Eximbank sau CEC va deveni cât mai curând bancă de dezvoltare, acționând alături de Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Ca stat, putem să renunțăm la o verificare suplimentară a dosarelor întocmite de firme, deoarece instituția bancară face oricum acest lucru’, a adăugat Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, luni, la cea de-a VI-a ediție a Conferinței Fondurile Europene. Conferința s-a desfășurat sub genericul ‘Reforma sistemului de absorbție a fondurilor europene’, fiind organizată de Grupul de Presă Bursa, în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata