Euro a căzut la cel mai redus nivel al său după 4 ani, la 1,2306 dolari

Euro s-a depreciat luni faţă de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel după cel din aprilie 2006, pe pieţele financiare nipone, deoarece temerile privind datoriile statelor din zona euro au continuat să afecteze moneda euro şi pieţele bursiere mondiale, transmite AFP.

Luni, euro se tranzacţiona la Tokio la 1,2243 dolari, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, după ce vineri la New York se tranzacţiona la 1,2358 dolari.
‘Temerile că măsurile de austeritate fiscală din zona euro vor afecta creşterea economică în zona euro continuă să ducă la deprecierea euro’, a declarat John Kyriakopoulos, de la National Australia Bank în Sydney.

‘Investitorii au dubii că reducerea cheltuielilor este într-adevăr o decizie potrivită deoarece va avea un impact negativ asupra economiei. Perspectivele pe ansamblul economiei arată din ce în ce mai sumbre’, a explicat Hideaki Inoue, de la Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp. Bursa japoneză a închis, luni, în scădere puternică, cu 2,17 la sută, exportatorii niponi fiind îngrijoraţi de deprecierea monedei euro în raport cu yenul.

Indicele Nikkei-225 a ajuns la nivelul de 10.235,76 puncte, în scădere cu 226,75 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Şi bursa sud-coreeană a înregistrat luni un declin semnificativ, de 2,6 la sută, în timp ce bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de luni în scădere puternică, cu 2,48 la sută.
Şi bursele europene au deschis luni în scădere, după declinul record de vineri, provocat de temerilor investitorilor că planurile de austeritate fiscală din Europa ar putea afecta redresarea economică.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a criticat Grecia pentru că a fost prea lentă în reducerea deficitului bugetar şi a a afirmat că acţiunile BCE au fost justificate de criza de pe pieţele financiare. Jean-Claude Trichet a estimat că pieţele se află în cea mai dificilă situaţie de la al doilea război mondial încoace:
„Pieţele se află fără nicio îndoială în cea mai dificilă situaţie de la al doilea război mondial încoace, dacă nu chiar de la primul’, a apreciat Trichet, care nu este însă de părere că moneda unică este ţinta unor atacuri.

Guvernele europene sunt responsabile de scăderea valorii euro, mai degrabă decât pieţele de schimb, a explicat oficialul BCE. ‘Nu este vorba despre un atac asupra euro. Este o problemă ce ţine de sectorul public şi, drept urmare, de stabilitatea financiară în zona euro’, a adăugat oficialul BCE. În opinia sa, este evident că responsabilitatea principală a europenilor este să întreprindă măsuri adecvate pentru a contracara tensiunile actuale din Europa.

‘Am trăit şi trăim vremuri cu adevărat dramatice’, a continuat el, amintind că la sfârşitul săptămânii trecute, în timpul valului de panică de la bursele europene, ‘pieţele nu mai funcţionau, era aproape ca în momentul falimentului Lehman Brothers, în septembrie 2008’.

După ce a urcat lunea trecută peste pragul de 1,30 de dolari, în urma anunţării unui plan fără precedent de 750 miliarde de euro destinat statelor din zona euro în dificultate, moneda unică a coborât vineri, la ora 8.25 GMT, până la 1,2494 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat de moneda unică după data de 5 martie 2009.
Pentru a accentua şi mai mult incertitudinile cu privire la relansarea economică în Europa, Paul Volcker, consilierul economic al preşedintelui american, Barack Obama, a apreciat joi că criza din Grecia ar putea conduce la ‘dezintegrarea zonei euro’ dacă sistemul de guvernanţă economică nu va fi reformat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata