Euro a scăzut faţă de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani

Euro s-a depreciat luni, 16 martie, față de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, iar bursele europene au deschis în creștere solidă, pe fondul așteptărilor că declinul euro va majora câștigurile exportatorilor, transmite Reuters.

Indicele principal DAX 30 din Germania a atins luni un nivel record, depășind pragul de 12.000 puncte pentru prima dată în istoria sa, în timp ce indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,7%, la 1.589,57 puncte, cel mai ridicat nivel din 2007.

Și cotația barilului de țiței s-a redresat ușor, după ce a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani.

‘În contextul aprecierii dolarului și al probabilității scăzute ca investitorii să achiziționeze masiv euro înaintea reuniunii de marți a rezervei Federale a SUA (Fed), încă există riscuri pentru euro în viitorul apropiat și orice apreciere va fi probabil limitată’, au apreciat luni analiștii de la UniCredit.

Luni, euro era cotat la 1,0530 dolari, după ce anterior scăzuse la 1,0457 cel mai redus nivel din ianuarie 2003. Din mai 2014, euro s-a depreciat cu aproximativ 25% față de dolar. După ce oficialii Băncii Centrale Europene au lansat în 9 martie programul de relaxare cantitativă de 1.200 miliarde de dolari, moneda euro a înregistrat cel mai semnificativ declin săptămânal din septembrie 2011, de 3,2%.

Analiștii Goldman Sachs se așteaptă ca până la sfârșitul lui 2017 euro să fie cotat la 0,80 dolari.

Prețul petrolului a continuat să scadă luni, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii șase ani. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna aprilie a ajuns la 44,31 dolari, în timp ce la bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent a scăzut la 54,32 dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata