Euro coboară sub 1,37 dolari, cea mai scăzută valoare din ultimele 8 luni

Moneda euro a coborât vineri (5 februarie 2010) la cea mai scăzută valoare de după luna mai 2009, pe fondul creşterii îngrijorărilor cu privire la dificultăţile bugetare ale mai multor state europene, transmite AFP.

În jurul orei 8.30 GMT, moneda euro a coborât până la 1,3648 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat de moneda unică după data de 6 mai 2009. Aceasta este a treia şedinţă consecutivă de scădere înregistrată de moneda euro, care trece sub pragul de 1,37 dolari, după ce, joi seara, a coborât sub pragul de 1,38 dolari. În perioada care a trecut de la începutul acestui an şi până în prezent, moneda euro a pierdut 2,5 procente.

Toate cele trei mari pieţe bursiere europene (Londra, Frankfurt şi Paris) au înregistrat scăderi la deschiderea şedinţei de vineri, pe fondul temerilor referitoare la dificultăţile bugetare ale mai multor state membre ale zonei euro, în principal Grecia, Spania şi Portugalia.

Aceste temeri îi determină pe investitori să prefere plasamentele considerate mai puţin riscante, cum este dolarul american, valoarea de refugiu tradiţională în caz de incertitudini pe pieţe.

‘Ultimele 24 de ore au fost teribile pentru pieţele mondiale, în condiţiile în care bursele, materiile prime şi monedele au scăzut aproape peste tot în lume, iar investitorii au fugit de activele riscante şi s-au îndreptat spre securitatea relativă oferită de dolar’, a comentat analistul CMC Markets, Michael Hewson.

În cursul zilei de vineri, Departamentul Muncii din SUA va da publicităţii raportul privind rata şomajului pe luna ianuarie. Economiştii estimează că în luna ianuarie au fost înfiinţate 5.000 de noi locuri de muncă, insuficiente pentru a conduce la o diminuare a ratei şomajului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata