Euro s-a depreciat puternic faţă de yen şi dolar din cauza extinderii crizei datoriilor

Euro a ajuns luni, 7 iunie,  la cel mai scăzut nivel faţă de yen din noiembrie 2001 şi a atins cel mai scăzut nivel faţă de dolar din ultimii patru ani din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor din Europa şi implicaţiile ei asupra creşterii economiei mondiale.

Moneda euro s-a depreciat pentru a treia zi consecutiv, în urma afirmaţiilor făcute de Lajos Kosa, vicepreşedintele Fidesz, care a declarat că economia Ungariei este într-o situaţie mult mai proastă decât a crezut Fidesz, noul partid de guvernământ, iar ţara are doar o ‘şansă redusă’ pentru a evita soarta Greciei.

‘Euro este afectat puternic din cauza acestor evoluţii. Pieţele sunt îngrijorate de nivelurile excesive ale datoriilor şi există multe temeri privind situaţia băncilor europene. Ungaria este doar un fir de pai adăugat pe cocoaşa cămilei’, a explicat Greg Gibbs, analist la Royal Bank of Scotland Group Plc în Sydney.

Luni la Tokio euro s-a tranzacţionat la 108,59 yeni, atingând valoarea de 108,08 yeni, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2001. Euro s-a tranzacţionat la 1,1903 dolari, atingând valoarea de 1,1877 dolari, cel mai scăzut nivel din martie 2006 iar yenul s-a apreciat faţă de dolari, tranzacţionându-se la 91,24 dolari.

Conform unui raport publicat în 31 mai de Banca Centrală Europeană, instituţiile de creditare din Europa s-ar putea confrunta cu deprecieri de active în valoare de 195 miliarde de euro (232 miliarde de dolari) din cauza creditelor neperformante, până în 2011.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata