Euroobligaţiunile emise marţi pe piaţa externă au cea mai scăzută dobândă obţinută vreodată de România

 

România a emis obligațiuni în euro pe piața externă de capital la cea mai scăzută dobândă obținută vreodată, completând cu 8 luni în avans necesarul de finanțare externă pentru anul 2014, informează Ministerul Finanțelor Publice printr-un comunicat remis marți, 15 aprilie.

‘Prin această emisiune de euroobligațiuni denominate în euro, cea de-a treia pentru România cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobândă de 3,701% pe an, nivel care se situează cu 45 puncte de bază sub randamentul de 4,15% pe an obținut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut’, se spune în comunicat.

Conform strategiei de administrare a datoriei publice, România extinde maturitatea medie a portofoliului, în vederea reducerii riscului de refinanțare și diversificării bazei de investitori.

Prin această emisiune de obligațiuni, România își acoperă cu 8 luni în avans necesarul de finanțare externă planificat pentru anul 2014.

‘România va continua să emită titluri de stat pe piața internă conform calendarului anual de emisiuni anunțat la începutul anului. Totodată, în contextul unor condiții de finanțare extrem de avantajoase, România ar putea prefinanța necesitățile aferente anului 2015. Nivelul scăzut al costului mediu și nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 4 ori), în condițiile unei participări diversificate, atât instituționale cât și geografice a bazei de investitori, reflectă credibilitatea de care se bucură pe plan extern România, urmare politicilor economice actuale și aprecierii privind evoluția consolidării fiscale și a reformelor structurale’, se mai precizează în comunicatul MFP.

Emisiunea a fost administrată de către Citibank, ING, Societe Generale (SG) și Unicredit.

La mijlocul lunii ianuarie, România a atras două miliarde de dolari de pe piețele externe, prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 de ani.

‘Oferta a fost suprasubscrisă de peste cinci ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor față de anunțul inițial. Astfel, România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) și un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%)’, preciza atunci MFP.

Executivul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de stat de pe piețele internaționale pe termen mediu, în cadrul programului „Medium Term Notes”, de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata