Europa de Est ar putea găzdui un depozit comun pentru reziduurile nucleare din UE

Pe fondul revirimentului energiei nucleare, statele membre UE poartă discuţii privind crearea unui depozit subteran în estul Europei pentru reziduurile nucleare, scrie The Times.

În prezent se poartă negocieri între opt state – Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria – privind transportul şi depozitarea deşeurilor radioactive. Cele opt ţări vor avea o nouă întâlnire în luna mai, iar proiectul ar putea primi undă verde din partea Comisiei Europene mai târziu în cursul acestui an.
‘Programul nuclear al Olandei este de mică amploare, iar costurile construirii unui depozit subteran sunt foarte mari.

Noi avem un singur reactor nuclear în Olanda, deci ar fi avantaje mari ale unei soluţii comune’, a declarat Ewoud Verhoef, director adjunct al agenţiei Covra, responsabilă de depozitarea deşeurilor nucleare din Olanda.
În Slovenia este deja în construcţie în depozit pentru deşeurile de nivel slab la Vrbina, în estul ţării. În luna iulie a anului trecut, comunitatea locală a acceptat construirea acestui depozit în schimbul unei compensaţii anuale de 5 milioane euro.

Până în prezent, doar puţine state din lume au construit un depozit permanent pentru stocarea reziduurilor nucleare. Restul ţărilor ţin deşeurile în facilităţi temporare de stocare. Aşa este şi cazul centralei nucleare de la Seollafield, din Marea Britanie, unde circa 5.000 de canistre de jumătate de tonă cu deşeuri nucleare vitrificate sunt depozitate în containere de oţel şi beton, însă unele dintre aceste deşeuri rămân puternic radioactive o perioadă de până la 100.000 ani.

Olanda are doar 30 de metri cubi de deşeuri nucleare cu radioactivitate mare, faţă de aproape 1.900 metri cubi ai Marii Britanii şi tot aproximativ aceeaşi cantitate în Franţa. Aceste două ţări vor să îşi construiască propriile depozite subterane, chiar dacă costurile vor fi de ordinul miliardelor de euro, deoarece ele – ca şi Germania – se opun exportării permanente a deşeurilor nucleare.

Pentru o ţară precum Olanda, însă, nu se justifică construirea unui astfel de depozit pe termen lung, în condiţiile în care costurile s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde euro. Şi alte state mai mici cu doar unul sau două reactoare nucleare fiecare – precum Slovacia, Lituania sau Slovenia – se confruntă cu aceeaşi problemă şi ar prefera să îşi unească eforturile pentru a construi un depozit subteran.

Bulgaria şi România au câte două reactoare, iar Slovenia are unul singur, pe care îl împarte cu Croaţia. Deocamdată, nici una dintre aceste ţări nu şi-a exprimat disponibilitatea de a găzdui un astfel de depozit, a precizat Neil Chapman, de la Asociaţia pentru depozitarea regională şi internaţională, implicată în negocierile dintre cele opt state.
‘La un moment dat, una dintre ţări va accepta să găzduiască depozitul. Însă mai întâi trebuie să se cadă de acord asupra tipului de procese şi abia apoi să cauţi voluntari’, spune şi Verhoef.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata