Eurostat: Lipsa totală a pieței muncii scade ușor la 13,9%. Ocuparea forței de muncă la niveluri pre-COVID

Pe parcursul celui de-al treilea trimestru al anului 2020, piața forței de muncă din Uniunea Europeană (UE) și-a revenit într-o oarecare măsură, întrucât măsurile luate din cauza COVID-19 au fost relaxate de majoritatea statelor membre. Persoanele care lipsiseră temporar de la locul de muncă s-au întors astfel la muncă și cei care nu au putut căuta un loc de muncă sau au fost indisponibili, au fost nevoiți să accepte un loc de muncă returnat forței de muncă. Acest lucru a contribuit la o creștere atât a ocupării forței de muncă, cât și a șomajului și la o ușoară scădere a slăbirii generale a pieței forței de muncă.

În această versiune, Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, publică un set de ajustări sezoniere indicatori trimestriali, în plus față de ocuparea forței de muncă și șomaj, care ajută la captarea celor mai recente mișcări de pe piața forței de muncă din statele membre ale UE. Acestea includ slăbirea totală a pieței forței de muncă, care cuprinde toate persoanele care au o nevoie nesatisfăcută de angajare, absențe de la muncă, precum și un indice al totalului orelor reale lucrate la locul de muncă principal. Mai mulți indicatori noi pentru cei care au renunțat la locuri de muncă și începători, total săptămânal absențele, precum și tranzițiile sunt disponibile în baza de date Eurostat.

Ocuparea forței de muncă crește, piața muncii încetinește

În al treilea trimestru al anului 2020, 188,0 milioane de persoane din UE erau angajate. UE ajustează sezonier rata ocupării forței de muncă pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani s-a situat la 72,4%, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de 72,1% în al doilea trimestru al anului 2020. 14,8 milioane de persoane erau șomere. Rata șomajului ajustată sezonier în UE a fost de 7,3%, în creștere de la 6,7% în al doilea trimestru 2020. În același timp, slăbirea totală a pieței forței de muncă ajustată sezonier în UE, constând în necesitatea nesatisfăcută de muncă, a constituit 29,4 milioane de persoane, ceea ce a reprezentat 13,9% din forța de muncă extinsă din România, al treilea trimestru 2020, ușor în scădere față de 14,1% în al doilea trimestru 2020.

Slăbirea pieței muncii a crescut cel mai mult în Estonia, iar ocuparea forței de muncă a crescut cel mai mult în Austria.

Slăbirea generală a pieței forței de muncă a crescut în 14 state membre ale UE în al treilea trimestru al anului 2020, comparativ cu al doilea trimestrul 2020, a rămas stabil în 5 și a scăzut în 8 state membre.

Totalul orelor lucrate s-a recuperat în trimestrul trei 2020

Totalul orelor reale lucrate s-a recuperat în UE între al doilea trimestru 2020 și al treilea trimestru 2020, dar nu au reușit să revină la nivelurile pre-COVID. Nivelurile de ore reale totale lucrate sunt influențate de total numărul de persoane care lucrează, precum și numărul de ore lucrate de fiecare dintre aceste persoane. Între al doilea și în al treilea trimestru al anului 2020, numărul total de ore lucrate s-a recuperat mai mult pentru femei decât pentru bărbați, crescând la 105 puncte index pentru femei și până la 95 puncte index pentru bărbați. Aceasta reprezintă o creștere de 16,0% față de trimestru pentru femei, și de 15,3% pentru bărbați. În comparație cu trimestrul al treilea 2019. Totuși, în comparație cu trimestrul trei 2019, total numărul efectiv de ore lucrate a scăzut atât pentru femei, cât și pentru bărbați, cu 2,1%, respectiv 2,6%.

Toate statele membre pentru care sunt disponibile date au înregistrat o recuperare a numărului total de ore lucrate între al doilea trimestru 2020 și al treilea trimestru 2020, cu excepția Suediei (-0,3%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Grecia (+ 33,4%), Italia (+ 28,3%), Spania (+ 27,8%), Portugalia (+ 27,3%) și Cipru (+ 24,5%).

În ciuda acestor mari creșteri trimestriale, numărul total de ore lucrate nu a revenit la nivelurile observate în al treilea trimestru al anului 2019.

Sursa: Eurostat
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata