Evacuările taberelor ilegale de romi din Franţa continuă

Ca urmare a măsurilor enunţate de preşedintele Sarkozy, în Franţa se multiplică acţiunile de evacuare a romilor din taberele ilegale. La 11 august, prefectura din Montpellier (sudul Franţei) a trecut la aplicarea unor hotărâri judecătoreşti de evacuare a două tabere de romi originari din România, care se aflau pe terenuri private, scrie ziarul Midi Libre.

În total, 54 de persoane din cele două tabere, din care o treime copii au fost rugate să îşi facă bagajele. Acţiunea s-a derulat fără niciun incident. Săptămâna trecută, romii fuseseră deja anunţaţi de poliţie în legătură cu această operaţiune de evacuare.

Una din hotărârile judecătoreşti datează din martie trecut, iar cealaltă din 2007. Deşi prefectura explicase la sfârşitul lui iunie că va analiza fiecare caz în parte, fără a proceda la evacuări în masă, dat fiind contextul actual, s-a trecut la punerea în aplicare a desfiinţării celor două tabere.

Romii pot beneficia de o viză de şedere de trei luni şi dacă după expirarea acestui termen nu pot dovedi că au resurse suficiente pentru un trai decent, atunci vor fi expulzaţi. Unii dintre ei au solicitat deja ajutorul pentru repatriere, dar nu au părăsit teritoriul francez, alţii aşteaptă să primească suma respectivă (300 de euro pentru fiecare adult, plus biletul de avion).

Există un mare număr de romi care au beneficiat deja de acest ajutor, s-au întors în România, dar au revenit iar în Franţa. ‘Nu mai pot beneficia a doua oară de ajutorul respectiv. Suntem într-o situaţie fără ieşire: ei nu pot munci aici, nu au o locuinţă, îi ajutăm să se întoarcă în ţara lor’, potrivit unui oficial al prefecturii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata