Evaziunea înfloreşte la Târgul de cherestea din Iaşi

În aceasta perioada de criza, cînd autoritatile vorbesc despre colectarea fiecarui leu la buget, fraudarea statului pare sa fi devenit un obicei. Cu toate ca finantistii sustin ca verifica frecvent comerciantii, o simpla plimbare prin tîrgul de cherestea demonstreaza ca evaziunea este o practica frecventa aici, ca si în alte zone economice despre care am mai vorbit.

Acum doua zile, în tîrgul de cherestea, nici un comerciant din cei aproximativ 50 nu dadea bonuri fiscale sau facturi si nimeni nu se sesiza. Cînd i-am întrebat de ce nu elibereaza aceste documente, vînzatorilor le-a sarit tandara: „N-aveti alta treaba? Lasati-ma în pace! Cine sînteti voi ca sa va dau aceste informatii?

Astfel de tranzactii se desfasoara chiar sub nasul politistilor comunitari. „Stiu ca de multe ori nu se elibereaza facturi petru marfa vînduta, dar nu este de competenta mea sa intervin. Treaba lor! Recent, au trecut pe aici cei de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului„, ne-a informat sec un agent al Politiei Comunitare, deloc dornic sa sesizeze organismele abilitate.

În aceste conditii, sa ne mai miram ca administratorul tîrgului le-a luat apararea comerciantilor? „Marea majoritate a comerciantilor este la munte, dupa marfa. Eu nu am cunostinta ca aici s-ar comite niste fraude economice„, a sustinut Gheorghe Avasiloaiei.

Daca sînt prinsi de inspectorii Garzii Financiare ca nu elibereaza bonuri sau facturi fiscale, comerciantii risca sa fie amendati cu sume cuprinse între 8.000 si 10.000 de lei sau chiar sa le fie suspendata activitatea pentru trei luni. Dar cum angajatii Garzii Financiare prefera sa controleze… din birou, negustorii din tîrgul de cherestea nu prea au de ce se teme.

Sursa: Evenimentul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata