Executivul va adopta miercuri, 26 mai, scrisoarea de intenţie către FMI

Scrisoarea de Intenţie către Fondul Monetar Internaţional va fi adoptată de Guvern, în şedinţa de miercuri, 26 mai, urmând ca Executivul să-şi asume şi răspunderea pe un proiect de lege.

Scrisoarea suplimentară de intenţie şi Memorandumul tehnic de înţelegere aferente Angajamentului stand-by dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, precum şi Memorandumul Suplimentar de înţelegere dintre Uniunea Europeană şi România sunt principalele subiecte ce vor fi dezbătute în şedinţa de miercuri a Guvernului, care va începe de la ora 15,30.

Executivul a convenit, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional o ţintă de deficit bugetar pe anul 2010 de 6,8 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) şi o creştere economică în jur de zero, ţinte îndeplinite printr-o serie de măsuri economice, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Pachetul de măsuri de austeritate prevede, printre altele, începând cu 1 iunie, o reducere a salariilor pentru aparatul bugetar cu 25 la sută şi cu 15 la sută a ajutorului de şomaj şi pensiilor.

Zilele trecute au avut loc, pe de-o parte, o serie de proteste împotrivă măsurilor susţinute de Guvern, atât la Palatul Victoria, cât şi la Palatul Cotroceni, iar pe de altă parte, au avut loc negocieri între premierul Emil Boc, preşedintele Traian Băsescu şi parlamentarii arcului guvernamental, dar şi discuţii cu sindicatele.

Funcţionarii publici au anunţat o grevă generală pentru data de 31 mai.

În pofida dialogurilor sociale şi a protestelor, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, cu ocazia unei întâlniri cu oamenii de afaceri din Italia, că România nu va modifica conţinutul Scrisorii de Intenţie către Fondul Monetar Internaţional.

„Nu va interveni nicio modificare de substanţă sau de filozofie în Scrisoarea către FMI. Pot să vă spun că propunerea FMI a fost de creştere a TVA de la 19 la 24 la sută şi a cotei unice de la 16 la 20 la sută, precum şi reducerea fondului de salarii pentru bugetari cu 20 la sută. Guvernul a mers pe necreşterea fiscalităţii, pentru relansarea economiei pe termen scurt sau relativ scurt, astfel încât obiectivul pentru anul 2010 este începerea relansării şi o creştere pozitivă”, a argumentat Traian Băsescu.

Ziua de miercuri va începe la Palatul Victoria cu un miting al părinţilor.

Părinţii vor protesta, începând cu ora 11,00, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de intenţia Executivului de a diminua indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, alocaţiilor pentru nou-născuţi şi de a elimina trusoul pentru bebeluşi.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    ESTE DEJA IN SUA.PROTITI LUMEA.CEL SUB INFLUENTA ALCOOLULUI A SEMNAT DEMULT, STIIND CA SLUGILE ACCEPTA TOT.CE SPUNETI DOAMNA TATOIU, PORA, DOMNULE DIACONESCU, SARBU, LAZAROIU, COTOI, HORA, AGATON,BAUREANU,STOICA, STOLOJAN, TURCESCU, CU CINE VA MANDRITI SI O APARATI, LA TV?????????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata