Exporturile franceze de vinuri şi băuturi spirtoase au scăzut în primul semestru din cauza Chinei

Exporturile franceze de vinuri și băuturi spirtoase au scăzut cu 7,3% în primele șase luni ale acestui an, în principal ca urmare a unei scăderi de 28% a exporturilor spre piața din China, transmite Reuters.

Potrivit cifrelor publicate marți de Federația Exportatorilor de Vinuri și Spirtoase (FEVS) din Franța, în primul semestru acestui an exporturile franceze de vinuri și băuturi spirtoase au atins 4,8 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% comparativ cu 5,1 miliarde de euro în perioada similară a lui 2013.

Acest recul este imputabil în principal scăderii vânzărilor de coniac și vin de Bordeaux cu destinația China, a cincea mare piață de export pentru vinurile și băuturile spirtoase franceze. În opinia președintelui FEVS, Christophe Navarre, ‘evoluția pieței chineze și relansarea economică care se lasă așteptată pe scară mondială’ sunt principalele motive ale acestei scăderi.

Potrivit datelor FEVS, vânzările de băuturi spirtoase au scăzut cu 9% până la 22,3 milioane lăzi vândute pentru 1,5 miliarde de euro. În cazul coniacului, care este responsabil pentru două treimi din exporturile de băuturi spirtoase franceze, vânzările au scăzut cu 12% în valoare.

‘Această situație se explică în principal prin continuarea politicii anti-extravaganță demarată de autoritățile de la Beijing de la începutul lui 2013’, explică FEVS.

În cazul vinurilor, exporturile au scăzut cu 12% în primul semestru, cele mai afectate fiind exporturile de vin de Bordeaux, care au scăzut cu 28% după o creștere solidă în ultimii cinci ani. În total, în primele șase luni ale acestui an, au fost vândute 68,2 milioane de lăzi de vin francez, cu 12% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, în valoare de 3,3 miliarde de euro, scădere de 7%.

Datele statistice arată că exporturile cu destinația China au scăzut cu 28% și au fost responsabile pentru 30% din scăderea totală a cifrei de afaceri a sectorului. De asemenea, performanțele înregistrate de piața din SUA, principal piață de export pentru vinurile și băuturile spirtoase franceze, au scăzut și ele cu 0,6% în valoare.

Pe piața din Europa, situația contrastează între o scădere de 20% a exporturilor spre Marea Britanie, a doua piață de export pentru vinurile și băuturile spirtoase franceze, și evoluțiile bune din zona scandinavă (creștere de 11% în Norvegia și de 7% în Suedia), precum și de o relansare a vânzările spre sudul Europei (creștere de 8% în Italia și de 4% în Spania).

Vinurile și băuturile spirtoase franceze nu au fost afectate de embargoul introdus de Moscova pentru anumite produse agroalimentare provenite din Uniune Europeană, însă ‘contextul politic și economic nu este favorabil afacerilor’ a avertizat FEVS. Rusia, ocupanta locului 19 în clasamentul țărilor importatoare, rămâne o piață importantă în special pentru băuturile spirtoase. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata