Exporturile româneşti de mobilă pot reveni la nivelul record din 2007

Industria mobilei din România poate reveni în 2010 la nivelul atins de producţie şi export în 2008 şi ar putea chiar ajunge la nivelul record al exporturilor din 2007, a declarat joi (2 septembrie 2010) preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea târgului de mobilă BIFE 2010.

„Din cauza măsurilor de austeritate, cererea internă şi, implicit, producţia de mobilă pentru piaţa românească nu vor putea reveni la nivelul maxim din 2007, dar este posibil ca exporturile să recupereze diminuările provocate de criză şi să ajungă din nou la volumul din acel an”, a precizat preşedintele APMR.
Acest punct de vedere a fost susţinut şi de directorul din cadrul MECMA Costin Lianu, care a arătat că în UE se relansează cererea şi, dacă nu în 2010, în 2011 exporturile de mobilă românească vor reveni la valoarea din 2007.

În 2009, considerat de APMR ca fiind „un an atipic”, industria mobilei a deţinut o pondere de 1,4 la sută în PIB-ul României, iar mobila a reprezentat 3,8 la sută din volumul exporturilor şi 0,9 la sută din cel al importurilor, soldul balanţei comerciale rămânând pozitiv, de 691 milioane de euro.
În comparaţie cu anul 2008, producţia de mobilă din România a înregistrat anul trecut o scădere de 5%, exporturile reducându-se cu 10,9%, iar importurile cu 40%, pe fondul reducerii consumului cu 15%, a precizat Aurica Sereny, care a subliniat că numărul de personal angajat în industria mobilei a scăzut anul trecut cu 21%.

Peste 60 la sută din producţia românească de mobilă a fost exportată în 2009, livrările totalizând peste un miliard de euro, principalii beneficiari fiind firme din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Austria, Spania, Suedia, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovenia, SUA, Portugalia, Slovacia, Rusia, Grecia, Estonia şi Bulgaria.
Articolele cele mai solicitate la export au fost scaunele, a căror valoare a ajuns la 525 milioane de euro, respectiv 50,6 la sută din valoarea totală a exporturilor de mobilă, a arătat preşedintele APMR.

Conform statisticilor APMR, importurile de mobilă în România în 2009 au totalizat 304,3 milioane de euro şi au provenit în special din Italia, Polonia, China, Turcia, Germania, Ungaria, Franţa, Austria, Cehia, Grecia, Belgia, Olanda, Spania, Rep. Moldova, Danemarca şi Marea Britanie.
În cadrul UE, România ocupa în 2009 locul 13 la exporturi de mobilă şi locul 20 la import, valoarea totală a comerţului comunitar cu mobilă ridicându-se la aproape 40 de miliarde de euro.

Optimismul APMR privind evoluţia industriei mobilei în 2010 se bazează pe creşterea producţiei de mobilă cu 8,2 la sută în primul semestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (cu 69,5 milioane de euro). În acelaşi interval, exporturile s-au majorat cu 12 la sută (62,7 milioane de euro).
Din păcate, aşa cum rezultă din cifrele menţionate de Aurica Sereny, numărul de personal din industrie a continuat să scadă în S1 2010 cu 13,4 la sută, respectiv 7.600 de persoane, iar consumul a scăzut cu 1,2 la sută (5,9 milioane euro).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata