Exporturile româneşti în China au crescut cu 24% în primele 7 luni din 2014

Exporturile românești în Republica Populară Chineză au crescut, în primele șapte luni ale acestui an, cu 24% față de perioada similară din 2013, după ce anul trecut înregistraseră o creștere de 34%, conform unui comunicat al Ministerului Economiei.

Evoluția ascendentă a schimburilor comerciale și a cooperării economice româno-chineză din ultimii ani a fost discutată vineri, la lucrările celei de-a XXIV-a sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale româno-chineză de cooperare economică (Comisia mixtă), conduse de Cosmin Cătălin Olteanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, și Wang Shouwen, ministru asistent în Ministerul Comerțului din Republica Populară Chineză.

În cadrul lucrărilor sesiunii au fost prezentate evoluțiile economiilor română și chineză și a fost evaluat stadiul colaborării economice și comerciale bilaterale de la ultima sesiune a Comisiei mixte până în prezent, fiind analizate, totodată, propuneri de dezvoltare în continuare a relațiilor bilaterale.

‘În contextul colaborării economice, ministerele de resort din cele două țări au exprimat dorința de a încuraja și sprijini implicarea activă a companiilor române și chineze în proiecte bilaterale de interes major în domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii, zootehniei și industriei alimentare, protecției mediului și controlului poluării, managementului apelor și îmbunătățirilor funciare’, se arată în comunicat.

La finalul lucrărilor, cei doi copreședinți, Cosmin Cătălin Olteanu și Wang Shouwen, au semnat Protocolul sesiunii Comisiei Mixte, care prevede principalele direcții de colaborare viitoare.

La lucrările sesiunii Comisiei mixte au participat și reprezentanți ai unor importante companii și bănci din România și Republica Populară Chineză.

În marja sesiuni a XXIV-a a Comisiei Mixte, reprezentanți ai Cancelariei Primului-Ministru și secretarul de stat Cosmin Cătălin Olteanu au avut o întrevedere cu șeful delegației oficiale chineze, Wang Shouwen, și cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, doamna Huo Yuzhen.

Cu această ocazie, a fost subliniată importanța convorbirilor bilaterale la nivel înalt și a fost exprimată dorința comună de dezvoltare și diversificare a relațiilor economice și comerciale între cele două țări.

Totodată, a fost manifestat interesul demarării în România, până la sfârșitul acestui an, a unor proiecte majore, susținute financiar de către partea chineză, fiind încurajată implicarea cât mai amplă a companiilor chineze în modernizarea sectorului minier, privatizarea companiilor cu capital majoritar de stat aflate în patrimoniul Ministerului Economiei, precum și continuarea implementării deciziilor convenite în Memorandumul de Înțelegere semnat între Ministerul Economiei din România și Ministerul Comerțului din Republica Populară Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea în comun a Parcului Tehnologic și Economic Chinezo-Român.

Republica Populară Chineză este principalul partener comercial al României în zona asiatică din punct de vedere al valorii schimburilor comerciale, atât la export, cât și la import.

În primele 7 luni ale anului 2014, conform datelor statistice românești, volumul total al schimburilor comerciale româno — chineze (exclusiv RAS Hong Kong) a înregistrat valoarea de 2,291 miliarde dolari (în creștere cu 24,9% față de perioada similară a anului 2013), din care export românesc pe piața chineză 494 milioane dolari (în creștere cu 26,42% față de perioada similară a anului precedent) și import 1,834 miliarde dolari (în creștere cu 24,53%).

La data de 31 august 2014 erau înregistrate în România 11.277 societăți comerciale cu participare chineză la capitalul social, valoarea totală a investițiilor chineze în România fiind de 407 milioane dolari (0,8 % din totalul investițiilor străine în România). R. P. Chineză se clasează pe locul 18 în topul țărilor care au investit în țara noastră.

Companii chineze importante se află în faze avansate de negociere pentru a construi, cu finanțare chineză, mai multe obiective de investiții din România: Unitățile 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, Termocentrala de 500 MW de la Rovinari, retehnologizare și instalații de desulfurare la grupurile energetice 3 și 4 de la termocentrala Deva (Mintia), hidrocentrala cu acumulare prin pompare Tarnița — Lăpuștești. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata