Exporturile României au revenit la nivelul dinaintea crizei

Exportul României a ieşit din recesiune şi, după opt luni de creştere constantă, aproape a revenit la nivelul înregistrat înainte de declanşarea crizei, a declarat miercuri, 21 iulie, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.

După o scădere care a durat exact 12 luni, noiembrie 2008 – octombrie 2009, exportul fiind primul sector care a marcat intrarea României în criză, timp de opt luni, noiembrie 2009 – iunie 2010, exporturile au înregistrat o creştere constantă şi s-a reuşit recuperarea aproape integrală, de circa 3,6 miliarde euro, din pierderea de volum de export în perioada similară din timpul crizei, a afirmat Mihai Ionescu.

Mai mult, în lunile martie şi aprilie 2010, exportul a depăşit realizările din lunile similare de dinaintea crizei. Pe primele patru luni din 2010, exporturile au totalizat 10,827 miliarde de euro faţă de 8,764 miliarde de euro în aceaşi perioadă din 2009, respectiv 10,937 miliarde de euro în primele patru luni din 2008.

În perioada celor opt luni de creştere a exporturilor, deficitul balanţei comerciale a României a scăzut cu peste 55 la sută, înregistrându-se cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, de numai 3,8 miliarde euro faţă de 9,1 miliarde euro în 2008.

Potrivit reprezentantului ANEIR, succesul exportatorilor s-a bazat şi pe politica BNR de asigurare a stabilităţii cursului de schimb în palierul 4,1- 4,3 lei/euro, cu scurte perioade de abatere, precum şi pe sprijinul important de la bugetul de stat pentru promovarea exporturilor, pe fondurile de susţinere şi promovare a exporturilor de către Consiliul de Export şi Ministerul Economiei, pe apropierea în mai mare măsură a ofertei EximBank de cerinţele şi nevoile exportatorilor, deşi la acest capitol ANEIR consideră că Comitetul interministerial întreţine o birocraţie sufocantă care afectează activitatea băncii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata