Expoziţie de fotografii „Regele Mihai, o copilărie fericită”, la Teatrul Naţional Bucureşti

Expoziţia „Regele Mihai, o copilărie fericită”, reunind 40 de panouri fotografice cu imagini cu fostul suveran, s-a deschis, marţi seară, 7 iunie, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti.

Fotografiile — înfăţişând instantanee care îl prezintă pe rege împreună cu părinţii, cu regina Elena ori cu regele Carol al II-lea, învăţând să tragă cu puşca de vânătoare, cu trotinete, cu tricicleta sau bicicleta, călare în munţi, înotând în mare, pe un căluţ gonflabil, grădinărind ori cu lotca, probabil în Delta Dunării, cu pene de indian, la o partidă de şah, în piaţă, printre porumbei ori lângă o maşină, pasiunea sa de mai târziu — provin din colecţiile Familiei Regale a României, Academiei Române şi „Luiza Berman”.

„Privind aceste fotografii cu atenţie o să vedem care era disciplina unei familii care-şi pregătea copiii pentru cel mai înalt scop al vieţii, acela de a fi conducătorul unui popor. Tot ce se întâmplă în aceste fotografii cu monarhul nostru este plin de farmec şi de adevăr: şcoala, sportul, bucuriile simple ale vieţii, contactul cu natura, toate aceste lucruri pregăteau un ingenuu pentru evenimente care să facă mai târziu istorie”, a afirmat, la vernisaj, directorul TNB, Ion Caramitru, amfitrionul evenimentului.

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, a subliniat că în toate evenimentele culturale promovate de ICR peste hotare va fi marcat acest moment glorios din trecutul nostru — Monarhia.

„E important să vedem în aceste fotografii excepţionale un monarh care se bucură, un monarh care e plin de sensibilitate, un monarh care prin aceasta ne-a dat sentimentul că ne înţelege”, a spus Boroianu.

Potrivit istoricului Georgeta Filitti, „Mihai I a fost regele nostru şi a rămas regele nostru ca un simbol de normalitate, ca un simbol de demnitate, de ţară europeană care a fost România”.

„Dacă astăzi România ar fi fost condusă de regele Mihai, se găsea altă soluţie pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului„, a spus Filitti.

Din partea Familiei Regale a României, la eveniment a fost prezentă principesa Maria.

Itinerată în ţară şi străinătate, expoziţia este realizată de Asociaţia România Culturală în parteneriat cu: ICR, TNB, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Muzeul Țării Făgăraşului „Valter Literat”, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata